Museibesökarna om barndebatten: ”De skriker och låter – det är svårt att komma undan”

Uppdaterad
Publicerad

Ska barn portas från museerna? Författaren Agnes Lidbeck skrev i en uppmärksammad kulturartikel att de låter, gnisslar och är ett hinder för vuxna att ta till sig konsten – något som väckt reaktioner bland museibesökare och personal. 

Författaren och kulturskribenten Agnes Lidbecks text i Dagens Nyheter blev startskottet för en debatt om huruvida man ska ta med sina barn på konstmuseum. Hon menar att barn stör de andra besökarna från att verkligen ”se” och ”tänka” när de ser på konst. 

– Jag tycker bara att man kanske ska fundera på varför man vill att barn ska bete sig som små vuxna, säger Lidbeck i Morgonstudion. 

”Konstig debatt” 

Flera besökare på Liljevalchs konsthall ställer sig frågande till debatten. De menar att det är bra att exponera barnen för en museimiljö tidigt. 

De måste ju lära sig och titta och fundera i de banorna redan som små, säger besökaren Lena Kyrö. 

Ossian Kyrö, 10, erkänner att han motvilligt följde med till konsthallen. 

– Men det var roligare än vad jag tänkte att det skulle vara, säger han. 

Museerna välkomnar alla 

I en enkät till alla statligt finansierade museer vänder sig flera av dem starkt emot att utesluta barn från olika aktiviteter eller delar av museerna. 

Maria Jansén, överintendent på Statens historiska museer, menar att det handlar om ömsesidig respekt. 

Har ni haft några problem med att barn har stört? 

– Det är klart att det förekommer, det gör det ju i alla verksamheter. Att någon vid något tillfälle har tyckt att det just varit för mycket skolklasser på en gång. Men det är väldigt ovanligt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.