Det handlar förstås om ABBA och trojkan Lana Del Rey, Billie Eilish och Lorde. Och om Lil Nas X såklart. Atlantarapparen som tiktokade sig till framgång med megasuccen ”Old Town Road” för två år sedan och albumdebuterade i höstas.
När redaktören ber mig sammanfatta året som snart är i historia är det svårt att gå förbi en 22-årig röst som spränger gränser på mer än ett sätt. Inte minst för hans sätt att fortsätta utmana det många gånger konservativa och urvita USA med rapp, regnbågsfärger och rasfrågor.
Helt i linje med den hiphop-kultur han kommer ifrån. Världens största popmusik växer hejdlöst vidare som parkslide åt olika uttryck och referenser, även om vår inhemska scen ibland går på lite tomgång. Och ifrågasätts som brottsverktyg. I den dystra skuggan av fängslandet av Yasin, Haval och Dree Low samt mordet på Einár.
Världstvåa i popmusikexport
På musikexportsidan är svensk hiphop inte så stor även om A36 tog scenens nordistiska tradition vidare med succé i alla våra grannländer.
Nä, det som gjorde att vi, inte helt oväntat, växte om Brexit som internationella popleverantörer förklaras nog bättre av våra stora musikmakare som Max Martin och Oskar Holter, men även K-pop-kompositörer som Moa Carlebecker och Ellen Berg bidrar till silvret.
Liksom Benny Andersson. På sitt 75:e år är han fortfarande bland rikets mest framgångsrika låtskrivare.
Och den överraskande återkomsten med ett helt nytt ABBA-album efter 40 år visar att han fortsätter att vidareutveckla sitt popmakeri samt ännu en gång når framgång med den historiska kvartetten.
Från mörker till ljus
Psykisk ohälsa har varit ett ämne även i år i musiken. Men även motsatsen.
Tre av världens stora artister – Billie Eilish, Lana Del Rey och Lorde – har alla gjort sig kända för mörker och sökande i sin musik. I år gav de ut varsitt album som på olika vis visade väg till hopp och ljus. Det behöver vi i pandemins skakiga tid.