Brotherhood of Man kammade hem vinsten för Storbritannien. Foto: Wikimedia commons

Eurovisionåret var 1976

Uppdaterad
Publicerad

Det inställda året.

1976 etableras begreppet dansband som en tuffare version av det som man tidigare kallat för dansorkester. Sex Pistols debuterar med singeln ”Anarchy in the U.K”, The Eagles släpper ”Hotel California” och i Dublin bildar Bono, The Edge, Adam Clayton och Larry Mullen Jr bandet Feedback som senare skulle byta namn till U2.

Kontroversiellt avhopp

Lördagen den 3 april 1976 var det holländska Haag som stod för värdskapet av Eurovison song contest. Nederländerna slog på stort och tävlingen sändes från det stora och mycket moderna komplexet Nederlands Congresgebouw. Men på deltagarfronten var det hela havet stormar. Länder hoppade in och ut ur tävlingen lite som de behagade, år från år. Österrike var med för första gången sedan 1972 medan Malta, Turkiet och även Sverige valde att inte delta.

Eurovisionsåret var...

Det var mycket kontroversiellt att just Sverige inte deltog. Året innan hade vi stått för värdskapet efter att ABBA hade vunnit med ”Waterloo” i Brighton 1974 . Men efter arrangemanget var finanserna inte de bästa och Sverige hade helt enkelt inte råd att vinna en gång till. Eller var det så enkelt?

Kommersiellt jippo

Det fanns nämligen mycket starka krafter som lobbade för att Sverige inte skulle delta i Eurovision song contest. Kritikerna menade att Sverige sålde sig till ett kommersiellt jippo och i tidningarna gick det att läsa att den låga kvalitén på musiken var skälet till att TV1 hade tackat nej till att delta. Tävlingen sändes endast i radions P3 och inte i tv. I tidningarna klagades det på att ESC inte fick ta plats i rutan. Bland annat skrev krönikören Björn Vinberg för Expressen att ”evenemanget har drabbats av TV:s smakcensur”.  

En av de tydligaste motståndsaktionerna kom inte otippat från proggrörelsen där Nationalteatern var en av de dominerande akterna. I protest anordnades Alternativfestivalen 1975 där ett antal artister framförde sin kritik mot ESC. En av artisterna var Ulf Dageby som under namnet Sillstryparn framförde ”Doin' the omoralisk schlagerfestival”.

– Varje år i 40 år vid den här tiden har folk ringt mig och jag säger alltid samma sak: jag orkar inte prata om det, säger Ulf Dageby.

Kanske var det en parodi på ESC. Eller så var det en bokstavlig protest. Sanningen kanske vi aldrig kommer att få reda på.

Frankrike och Storbritannien i duell

Men nu tillbaka till tävlingen i Haag. Där blev det en duell mellan Cathrine Ferry som tävlade för Frankrike med låten ”Un, Deux, Trois” och gruppen Brotherhood of Man som tävlade för Storbritannien med ”Save Your Kisses for Me”.  Enligt den svenska kvällspressen vann Brotherhood of Man på mer rutin eftersom Lee Sheridan, Nicky Stevens, Sandra Stevens och Martin Lee redan hade en karriär. Deras eleganta koreografi med fotflippar och knäknyck blandat med vinkningar är ikonisk, likaså kostymerna med baskrar och kostymer i klassiskt 70-talssnitt.

”Save Your Kisses for Me” klättrade in på förstaplatsen på listorna i 34 länder och slutade på en topp 30 placering i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovisionsåret var...

Mer i ämnet