500 elgitarrer blev nytt museum

Uppdaterad
Publicerad

En världsunik samling elgitarrer har fått ett hem i nya Gitarrmuseet i Umeå.

Det är tvillingbröderna Samuel och Mikael Åhdén som ägnat stora delar av sitt liv åt att samla elgitarrer. Bland de 500 instrumenten i samlingen finns flera som några av rockhistoriens största artister spelat på.

I dagsläget har bröderna dock valt att inte skriva ut exakt vilka gitarrer som ägts av vem.

Umeå 2014

– Men alla gitarrer har sitt värde, påpekar Samuel Åhdén.

Bad om en begagnad

Samlandet började tidigt.

– Jag minns att jag hade en ny gitarr men var så avundsjuk på Mikael för att han hade en begagnad. Så jag bad mamma om att också få köpa en begagnad mot löfte om att jag då skulle sälja den första, säger Samuel Åhdén.

Det var ett löfte som visade sig omöjligt att hålla.

– Jag hade ju båda och då frågade Mikael, ”Ska du börja samla på gitarrer, eller?”. Och jag insåg att det fanns inget perfekt ljud.

Istället behövde man ha många olika gitarrer. Och så blev det.

Gitarrer framför resor

Redan från starten hade bröderna prioriteringarna klara för sig. När de skulle ut och tågluffa i Europa kom de så långt som till Stockholm. För där i ett skyltfönster hängde en Les Paul-gitarr – en klenod som slukade största delen av reskassan.

USA har bröderna Åhdén heller inte hunnit besöka. Hellre har de sparat till nya gitarrer.

– Vi har varit i Turkiet på semester ett par gånger, men annars har vi mest semestrat i Sverige, säger Samuel Åhdén, och Mikael fortsätter:

– Det är som att vi förvaltar ett kulturarv, vi har ett ansvar för de här gitarrerna.

BBC gör dokumentär

Denna fredag anländer ett dokumentärteam från Storbritannien, som ska göra en BBC-dokumentär om bröderna Åhdén. Tanken är att teamet också ska ta med Mikael och Samuel Åhdén till Nashville under dokumentärens gång.

På museet visas också en utställning om hur Umeå blev hardcorens huvudstad under 1990-talet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Umeå 2014

Mer i ämnet