Foto: Patrick Trägårdh.

Här avslutas Umeå 2014

Uppdaterad
Publicerad

Nu har kulturhuvudstadsåret avslutats. Ikväll var det dags för Northern Light och 11.000 Umeåbor samlades på torget.

Lördag den 13 december 2014, på Lucia, avslutades Umeås kulturhuvudstadsår. Northern Light innehöll ljusprojektioner med Rådhuset som fond, men även artister från både Umeå, Sápmi och övriga Sverige.

Några som uppträdde var Seinabo Sey, INVSN, Maxida och Mimi Märak och Svante Henryson. I klippet ovanför kan du se en mix av artister och shower från kvällen.

Umeå 2014

– Northern Light är ett multikonstverk grundat på gränsöverskridande berättelser i tal, ljud, bild och rörelser. Kvällen lyfter fram den nordliga dimensionen, i ett europeiskt perspektiv, säger Fredrik Lindegren, konstnärlig ledare för Umeå2014 i ett pressmeddelande.

Stort intresse

Precis som när kulturhuvudstadsåret invigdes var det massor av Umeåbor som samlades för att se showen. Arrangörerna räknar med 11.000 personer i publiken.

– Det är en helt fantastiskt stämning, säger Västerbottensnytts Nader Sedehi som såg showen på plats.

Ikväll lämnades även kulturhuvudstadsåret över till nästa års huvudstäder: Mons i Belgien och Plzeň i Tjeckien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Umeå 2014

Mer i ämnet