Foto: SVT.

Utdömt av kulturutövarna själva

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot Kulturhuvudstadsåret har i hög grad kommit från kulturutövare själva – både inför och under året.

Emma Swanström är musiker och aktiv i föreningen Verket i Umeå, som bland annat arrangerar konserter. Hon var själv delaktig i arbetet med Umeås ansökan om att bli kulturhuvudstad, och har under året debatterat Kulturhuvudstadsåret i flera forum. Kärnan i kritiken har varit att målet inte egentligen har varit att främja kultur, utan att istället använda kulturen för att skapa tillväxt.

– Det talades inte om kulturdriven tillväxt när Umeå ansökte om att bli kulturhuvudstad, utan då ville man lyfta fram kulturlivet och vad som faktiskt sker i Umeå. När vi sedan stod där inför invigningen så var det plötsligt fokus på kulturdriven tillväxt, och det synliggjorde vad det egentligen handlade om, säger Emma Swanström.

Umeå 2014

Förstår men håller inte med

Kulturnämndens ordförande Tomas Wennström (S) kan förstå kritiken men tycker inte att den är berättigad i det här fallet.

– Målet med kultur är att människor ska uppleva saker som de inte upplevt förut, och komma till insikt om saker i sig själv och i andra. Jag tror att effekten av detta blir att vi också fyller hotellrum, säger Wennström.

I april skrev Emma Swanström en uppmärksammad debattext som kritiserade hur kommunen enligt henne använde sig av kulturutövarna och deras idéer när ansökan skulle in. Mmen hur de sedan inte längre räknades när året väl skulle inledas.

– Den största besvikelsen jag kan känna på innehållet där jag faktiskt förväntat mig något annat, är just representationen för Umeås musikliv, som lyst ganska mycket med sin frånvaro under hela året. Umeå är världsberömt för sin musikscen inom flera olika genrer, och det har liksom inte gagnat det lokala musiklivet, säger Emma Swanström.

Brett utbud

På kommunen var man beredd på att året skulle mötas av kritik från olika håll. Tomas Wennström (S) tycker ändå att det har varit ett brett kulturelltutbud under året och att flera lokala aktörer synts under året.

– Man ska vara försiktig med att säga att det inte har varit bra för det har varit fantastiskt mycket bra saker. Men sen kanske alla inte fått som de har velat men det är en annan sak. Det har varit väldigt mycket Umeåbor på väldigt mycket saker och det är jag glad för, säger han.

Umeåborna minns året

Västerbottensnytt hörde sig för vad Umeåborna tycker.

Kommer du att minnas något särskilt från det här året?

– Kanske Bildmuseet, och någon elektronisk utställning, säger Leo Edberg.

– Varje evenemang jag har besökt har varit storslaget, och gjort starka intryck på mig, säger Bernt Ståhlbröst.

– Det här med Väven är väl inte på grund av 2014, men lite grann känns det så. Och det är ju något som finns kvar och är bra, tycker jag, säger Erika Lindgren.

Många har mötts

Emma Swanström igen.

– Jag är för kultur, så det är jättebra att det finns ett hus där det kan bedrivas en massa kultur. Vi är många som haft starka kulturupplevelser, vi är många som mötts oavsett om det varit genom det gemensamma intresset eller det gemensamma motståndet, och det är en positiv effekt.

– Men det finns också negativa följder i form av en polarisering och misstro, och en känsla av att beslut fattas utan transparens och medborgarnas inflytande. Det är en väldigt tråkig effekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Umeå 2014

Mer i ämnet