Foto: SVT.

Svag respons från grannstäderna

Uppdaterad
Publicerad

Umeå har under kulturhuvudstadsåret marknadsfört sig även på andra orter för att få folk att resa till staden och ta del av utbudet. Men frågan är om satsningarna gått hem?

– Jag har inte märkt att Umeå varit kulturhuvudstad, säger Johan Marklund från Skellefteå men alla håller inte med:

– Jag tycker det har varit häftigt med kulturhuvudstadsåret. Tyvärr var jag sjuk under invigningen, annars hade jag gärna åkt dit, säger Katarina Wiklund från Örnsköldsvik.

Umeå 2014

Inte tillräckligt lockande

Under Umeås kulturhuvudstadsår har den glada munnen – eller kanske är det ett hjärta – funnits även i Piteå, Skellefteå, Örnsköldsvik och Härnösand. På projektkontor har kulturhuvudstaden marknadsförts, men när SVT pratar med folk i Ö-vik och Skellefteå verkar inte särskilt många ha tagit del av utbudet.

– Jag har hört talas om U x U-festivalen, men jag var inte där. Det jag märkt av kulturhuvudstadsåret är väl de här hjärtsymbolerna man sett i Skellefteå, säger Maria Renström.

– Jag har bott i Umeå tidigare, så jag kände väl till att Umeå skulle bli kulturhuvudstad. Men jag har inte åkt dit och tagit del av något, kanske har jag varit lite bekväm, säger Jennifer Andersson från Örnsköldsvik.

Nöjd ändå

Fredrik Lindegren som är konstnärlig ledare för kulturhuvudstadsåret är nöjd med satsningarna utanför Umeå.

– Vi har ju gjort stora satsningar utanför Umeå, bland annat projektet Riverstories som ägt rum i älvdalarna, det har fått positiv respons, säger Lindegren.

Han konstaterar att det var viktigt att kulturhuvudstadsutbudet inte bara var koncentrerat till Umeå. Och han är nöjd med satsningen i Skellefteå. Att de invånare från Skellefteå som Västerbottensnytt intervjuat inte tagit del av något bekymrar honom inte.

– Vi har gjort flera större arrangemang i Skellefteå, bland annat Norrländsk passion knutet till Västerbottensteatern, jag tror också att många skellefteåbor har åkt till Umeå, säger Fredrik Lindegren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Umeå 2014

Mer i ämnet