2014 på väg mot succé

Uppdaterad
Publicerad

Nu går kulturhuvudstadsåret 2014 i Umeå mot sitt slut. Och mycket pekar på att det varit ett succéår, både vad gäller besök och innehåll.

Siffror hittills visar att kulturhuvudstadsåret i Umeå faktiskt har lockat besökare. Antalet gästnätter i Umeå har ökat med 22 procent till och med oktober jämfört med förra året enligt Visit Umeå. 

Rekord i utländska besök

I juni till augusti har Umeå aldrig haft så många utländska besök som i år. Antalet besök har ökat på Västerbottens museum, och Bildmuseet sprängde drömgränsen 100 000 besökare i november, en ökning med 25 000.

Umeå 2014

Och Norrlandsoperans intäkter ökade med 250 procent, då måste man naturligtvis betänka att operan Elektra kunde ta emot 2000 gäster per föreställning.

Få jobb

Däremot har antalet jobb inte ökat i den omfattning man förväntade, enligt Arbetsförmedlingens senaste rapport.

 Men nu går året mot sitt slut och kulturdebatten i Umeå har rasat som sällan förr. Kulturutbudet har varit stort och ibland bombastiskt, i en mångfald av uttryck.

– Effekten av det kommer vi att se framöver, hur det blev, säger Sara Meidell, kulturredaktör på Västerbottens-Kuriren. Nu har det genomförts en mängd aktiviteter i den begränsade projektformen, men den stora frågan nu blir hur grundfinansieringen ser ut inom varje förening eller lokal kulturaktör. Det är väl där farhågan har legat.

Räkna med nedgång

Fredrik Lindegren, kulturhuvudstadsårets konstnärlige ledare, medger att man måste räkna med en viss nedgång i den kulturella aktiviteten nästa år. Men han menar att Umeå har en stabil grund att stå på.

– Umeå satsar även ett vanligt år bra mycket mer än dom flesta kommunerna i Sverige och har gjort så under 40 års tid, säger han. Så det är klart att vi har ett försprång där Umeå redan idag satsar tungt.

– Men vi måste också hitta nya vägar till annan finansiering, kanske EU-finansiering, eller nya projekt som kan stärka ekonomiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Umeå 2014

Mer i ämnet