Hör Aviciis musiklärare, Marja-Liisa Piirimets Ingler, berätta varför hon gav honom högsta betyg, trots hans höga frånvaro. Foto: TT/Privat

Aviciis musiklärare: Han fick högsta betyg – trots frånvaro

Uppdaterad
Publicerad

Avicii tillförde något nytt till housemusiken och lyfte genren flera steg. Det säger hans musiklärare Marja-Liisa Piirimets Ingler, som trots hans höga frånvaro gav honom högsta betyg för hans musikalitet.

– Hans musikskapande fångade mig direkt, säger hon i dag.

Musikläraren Marja-Liisa Piirimets Ingler hade Tim ”Avicii” Bergling som elev när han gick sitt sista år på Östra reals gymnasium. Under kursen som hon höll i skulle eleverna utföra fler moment, men Tim Bergling hade hög frånvaro.

– Vid ett tillfälle frågade jag hans kompisar var Tim var. ”Han är i Australien och dj:ar”, sa de. Elever brukar hitta på en massa bortförklaringar till varför de inte kommer på lektioner, men det här tog nog priset, tyckte jag, säger Marja-Lissa Piirimets Inger och skrattar.

Avicii 1989-2018

”Vad ska jag göra med dig?”

Redan då turnerade alltså Tim Bergling med sin musik, men när det blev dags att betygsätta honom hade Marja-Lissa Piirimets Inger svårt till en början eftersom hon hade så lite underlag från honom.

– Jag till honom: Vad ska jag göra med dig? Om jag ska sätta betyg på dig nu, då blir det ganska lågt, eller inget betyg alls. ”Men jag kan visa vad jag gör”, sa han.

De bokade in ett möte en eftermiddag och Tim Bergling tog med sig all sin utrustning till skolan för att visa hur han tänkte när han skapade sin musik.

– Jag tyckte det var helt fantastiskt, hans musikskapande fångade mig direkt. Jag sa till honom: ”Du har ju inte verkat estetiskt eller hållit på med musik på mina lektioner, men det har du ju verkligen gjort på fritiden, och du har ju lagt ner mycket mer tid än vad den här kursen kräver, så din kapacitet det är MVG”. Så jag gav honom MVG, säger Marja-Lissa Piirimets Inger.

”Han var otroligt fokuserad”

Då kunde hon inte sätta sitt finger på vad i Tim Berglings musik som gjorde honom unik, men Marja-Liisa Piirimets Ingler såg han var musikalisk.   

– Om man utför sin musikalitet med instrument eller med sång, det är samma sak för mig. Jag vet hur lång tid det tar att skapa den typen av musik som han gör och det är helt fantastiskt att han la ner all sin tid på det här. Han var så otroligt fokuserad och väldigt skicklig. Han tillförde något till housemusik, som jag då inte fattade men som jag nu förstår lite bättre. Han tillförde en ny dimension.

Påverkade artisterna som kom efter honom

Artisterna Alesso och Otto Knows, som också nått stora framgångar, gick i samma skola som Tim Bergling, och Marja-Liisa Piirimets Ingler kunde se hur han hade påverkat dem som kom efter honom.  

– Jag tycker att Avicii banade vägen för de här. Swedish House Maffia var först då kan man säga, men sen Avicii. Han lyfte housemusiken ytterligare ett steg, eller flera steg egentligen. Fortfarande är det elever i skolan som vill hålla på med den typen av musik som han höll på med.  Och jag tycker att den är lika värdefull som vilken annan musikskapande som helst. Man kan tycka att klassisk musik skulle vara ett strå vassare än datorbaserad musik, men det tycker inte jag. Utan allt musikskapande är lika viktigt.

Tim ”Avicii” Bergling

  • Föddes 8 september 1989.
  • 2006 började han skapa musik som hobby och 2008 inledde han samarbetet med managern Arash ”Ash” Pournouri.
  • 2011 kom det stora genombrottet med låten ”Levels”.
  • 2013 släppte han debutalbumet True. Första singeln ”Wake me up” med sång av Aloe Blacc blev en global succé och sålde guld och platina i 25 länder. Han blev också rankad som världens tredje bästa DJ på prestigefulla DJ Mags lista.
  • I februari 2014 blev ”Wake me up” den mest spelade låten på Spotify någonsin.
  • 2015 släppte han sitt andra studioalbum Stories. Efter släppet ställde han in alla konserter i åtta månader framåt på grund av hälsoproblem.
  • I mars 2016 meddelade Avicii, som under många år brottats med hälsoproblem, att han avslutar sin karriär som live-artist men att han kommer fortsätta att producera musik. I december samma år avslutar han samarbetet med sin manager Arash ”Ash” Pournouri.
  • 2017 släpps EP:n Avīci (01).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avicii 1989-2018

Mer i ämnet