Beyonce sålde flest skivor 2016. Foto: TT

Beyonce 2016-års bästsäljare inom musikbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Beyonce sålde flest skivor förra året, enligt siffror från musikbolagens bransch- och rättighetsorganisation. Och det ökade utbudet av streamingtjänster har även lett till att hela musikbranschen upplever ett uppsving.

Beyonce hamnar i topp på förra årets skivförsäljning med 2,5 miljoner sålda exemplar av Lemonade, enligt BBC.

På andra plats hamnade Adele, som sålde 2,4 miljoner exemplar av albumet 25.

Drake knep tredjeplatsen på listan över bästsäljande skivor, då hans Views sålde i 2,1 miljoner.

One Dance mest streamad

Siffrorna från musikbolagens bransch- och rättighetsorganisation Ifpi omfattar endast cd-skivor, vinyl och nedladdningar – vad gäller streamad musik är det istället Drake som leder ligan.

Hans låt One Dance var 2016 års mest streamade låt.

Musikindustri i medvind

Undersökningen visar även att det allt större utbudet av musikstreamingtjänster lett till ett uppsving vad gäller intäkter till den globala muskindustrin.

Enligt Ifpi är detta den snabbaste ökningen man sett sedan organisationen började kartlägga marknaden 1997. Det innebär ett tydligt trendbrott efter en 15 år lång nedåtgående spiral, då musikindustrin förlorade nära 40 procent av sina intäkter.

Och enligt Warner Music:s vd Stu Bergen har vinden nu vänt för branschen.

– Vi försöker inte längre ta oss upp för en uppåtgående rulltrappa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.