Jason Diakité och Sebbe Stakset har gjort dagens mest omtalade låt. Foto: TT Bild.

Blandade känslor inför låt med Timbuktu och Kartellen

Uppdaterad
Publicerad

Hot mot demokratin eller modiga sanningar? Timbuktu och Sebbe Staxx både fördöms och hyllas för den kontroversiella låten.

Det tycks råda blandade känslor inför Kartellen och Timbuktus nya låt ”Svarta Duvor & Vissna Liljor”, som publicerades på SVT:s musiksajt PSL tidigare idag. Åtminstone om man ser till reaktionerna på sociala medier.

Många är upprörda och menar att musikernas ord i låten är obehagliga och problematiska:

”Har hela veckan rapporterat om hot mot politiker. Då kommer den här nyheten. Inte okej. Någonstans. #Demokratihotet” skriver Niklas Svensson, journalist på Expressen, på Twitter.

”Det är en låt...”

Andra har reagerat på det faktum att Timbuktu snart ska uppträda på Nobels fredsprisgala i Oslo, och menar det inte går särskilt bra ihop med den nysläppta låten. Men inte heller den åsikten möts av totalt medhåll:

”Det är en låt... ändå mycket bättre än dom ”fredspristagare” mer kända som massmördare som dom då o då utser.”, twittrar komikern Özz Nujen.

”Vågar säga det folk skrämts från”

Många hyllar dock Timbuktu och Sebbe Staxx för låten:

”Blir så jävla glad när folk som @jasontimbuktu och @SebbeStakset vågar säga det folk skrämts bort från att säga.” twittrar Peter Sunde, medgrundare till The Pirate Bay.

”Asså @jasontimbuktu din vers på svarta duvor & vissna liljor...Mad love bro för den! Inte bara för innehållet utan leveransen, orden, allt!” skriver musikjournalisten Marimba Roney.

Aftonbladet-journalisten Fredrik Virtanen konstaterar vad som för honom är ett faktum:
”Protestmusiken är tillbaka. Hård, väldigt hård.”

Timbuktus svar till Kulturnyheterna

Även andra medier har lyft upp nyheten om den kontroversiella låttexten efter Kulturnyheternas rapportering. Både Aftonbladet och Metro har under kvällen publicerat artiklar om ämnet.

Timbuktu har tackat nej till att bli intervjuad av Kulturnyheterna. Under torsdagen förklarade han varför i ett sms:

”Min erfarenhet säger att jag måste välja mina tillfällen med omsorg. Det har jag gjort. En låt, ett FB-inlägg, en tweet. Mer blir det inte just nu. Men Sebbe tyckte jag summerade det bra igår. Olyckligt att se hur media fastnar i att låten är ett hot när en tänkande människa så enkelt kan se att låten är så ofantligt mycket mer än bara det.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ny låt av Kartellen och Timbuktu

Mer i ämnet