Foto: TT Bild.

Sponsorer hoppar av festival med Kartellen

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan och Kungälvs-Posten drar sig ur ett ungdomsarrangemang där hiphopgruppen Kartellen ska medverka.

Den 11 juni är det dags för festivalen Sommarstart i Kungälv dit ungdomar bokar artisterna. Eventet sponsras delvis av Kungälvs näringsliv. Men nu har alltså två av sponsorerna dragit sig ur och anledningen är att festivalen bokat kontroversiella hiphopgruppen Kartellen.

– Den här gruppen Kartellen står ju för att våld kan vara ett medel som kan accepteras i ett demokratiskt samhälle. Och det kan inte vi stå för. Däremot är det viktigt att poängtera att yttrandefrihet är något vi står bakom, säger Roger Boström, vd på Kungälvs-Posten till SVT Kulturnyheterna.

Ny låt av Kartellen och Timbuktu

– Vi förespråkar inte eller försvarar våld i några som helst situationer, men vi blundar inte heller för det. I och med att vi valde att inte blunda för att de här våldsamma sammandrabbningarna ägde rum i Stockholm och runt om i Sverige mellan nazister och anti-fascister så blev det som att vi fick skulden, säger Sebbe Staxx från Kartellen.

Kan inte ställa upp på budskap om våld

Svenska kyrkan har varit sponsor för ungdomsarrangemanget i Kungälv, strax utanför Göteborg, i flera år men väljer nu också de att hoppa av för att de inte vill kopplas ihop med våld och hat.

– Svenska Kyrkan kan bara backa upp sådant som ligger i linje med våra grundläggande värderingar. Då kan vi inte ställa upp på ett budskap som handlar om våld som metod och där man kränker människolivet, säger Martin Lindh, kyrkoherde i Svenska Kyrkan i Kungälvs församling, till SR Kulturnytt.

Martin Lindh säger att han inte är expert på Kartellen men har utifrån de uttalanden han hört och i program där Kartellens budskap speglas, kommit fram till att det är saker som inte Svenska kyrkan kan ställa sig bakom. Lindh hänvisar framför allt till ett program i SVT Uppdrag Granskning där det vänsterextrema våldet granskades. 

Arrangören: Kartellen är fortsatt välkomna

Kartellen är liksom de övriga artisterna på evenemanget Sommarstart bokade av ungdomar från Kungälv som handleds av den kommunala verksamheten Trygga ungdomsmiljöer. Och Christer Mattsson som är enhetschef för Trygga ungdomsmiljöer stödjer ungdomarnas val.

– Man ska nog i första hand se ungdomarnas intresse för det här som att de gillar musiken, stilen och uttrycksformen och inte nödvändigtvis som en politisk manifestation.

– Sen är det inte min sak att recensera var Kartellen står någonstans politiskt, säger Christer Mattsson.

”Inte fel att arrangera”

– Vi säger inte att det är fel att arrangera det hela. Vi säger inte nej till den här typen av musik. Men vi ställer inte upp med resurser för att stödja den här typen av arrangemang. Gör vi det så stödjer vi också i princip de värderingar som den här gruppen står för, säger Roger Boström, vd på Kungälvs-Posten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny låt av Kartellen och Timbuktu

Mer i ämnet