Tomas Ledin deltar i videon. Foto: Stillbild från videon med artisterna som ställer sig bakom Timbuktu.Visa alla (3)
Visa alla (3)

Här hyllar de Timbuktus tal i ny video

Uppdaterad
Publicerad

Tomas Ledin, Gina Dirawi, Lilla Namo och Oskar Linnros är bara några av dem som sätter sig på en stol med sitt pass i handen och säger meningen ”Jag är Jason” i ny video. ”Vi hoppas förstärka det antirasistiska budskapet”, säger Tomas Ledin till Kulturnyheterna.

Förra veckan tog Jason Diakité emot pris i riksdagen för sitt arbete mot rasism. I sitt tacktal höll han upp sitt pass och sa bland annat med stockad röst:

– Jag kommer att älska i Sverige, jag kommer att leva i Sverige och jag kommer att dö i Sverige.

Jag är jason

Nu ställer sig många tunga namn inom musiksverige bakom Timbuktu och upprepar hans ord i en nysläppt video. Under parollen ”Jag är Jason” sätter sig Mapei, Tomas Ledin, Petter Aleksis, Gina Dirawi, Adam Tensta, Abidaz, Chords, Sebbe Staxx, Lorenz & Zakarias bland andra med sina egna pass i handen och videon inleds med meningen:

”Jag har med mig något idag som jag bara brukar ha med mig när jag lämnar Sverige”. Sedan läser alla artisterna upp hela talet ord för ord.

Ledin: ”Självklart att medverka”

Tomas Ledin berättar för Kulturnyheterna att han tyckte det var självklart att medverka när han fick frågan.

– Talet Jason höll i riksdagen gjorde ett väldigt starkt intryck på mig. Han visade civilkurage med en imponerande pondus och var samtidigt väldigt ödmjuk.

Vad vill ni med videon, förutom att ställa er bakom Timbuktu?

– Förhoppningen är såklart att vi förstärker det antirasistiska budskap Jason lyfter i sitt tal.

Tomas Ledin är en av Sveriges mest kända och folkkära artister med en lång karriär bakom sig. Han släppte sitt första album 1972, startade på 90-talet konsertturnén Rocktåget och hans hit ”Sommaren är kort” från 1982 har sedan dess varit en symbol för svensk sommar

–  Jag uppfattas nog som en väldigt kritvit svensk och jag tycker det är viktigt att personer med min bakgrund deltar i sådana här manifestationer, säger Tomas Ledin till Kulturnyheterna.

Jason Diakité  själv skriver på Twitter att videon är ”Bästa överraskningen nånsin, tack alla som varit med”.

Se hela videon här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ny låt av Kartellen och Timbuktu

Mer i ämnet