Pharrell Williams. Foto: TT

”Blurred Lines” döms för plagiat

Publicerad

Robin Thicke och Pharrell Williams är skyldiga att betala över 60 miljoner kronor till soluartisten Marvin Gayes släktingar.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om hur Pharrell Williams, Robin Thicke och rapparen TI tillbringat den senaste veckan i Los Angeles rättssalar. Anklagade för att ha plagierat Marvin Gaye's ”Got to Give It Up” från 1977 i sin hitsingel ”Blurred Lines”.

Igår kväll amerikansk tid kom beskedet att Gayes arvingar får rätt.

Upphovsrättsintrång

Domstolen beslutade att Gayes familj ska få drygt 34 miljoner kronor i skadestånd samt strax över 29 miljoner kronor som kompensation för den vinst som Thicke och Williams plockat ut härlett av upphovsrättsintrånget.

Rapparen TI samt skivbolagen som också stod inför rätta friades från anklagelser.

Hög på alkhol och smärtstillande

Enligt Reuters har Robin Thicke under ed berättat hur han var hög på smärtstillande och alkohol när ”Blurred Lines” blev en hit, och att han överdrivit sitt bidrag till låten. Något som han även berättat om i tidigare intervjuer.

Pharrell Williams erkände att han sedan barnsben varit ett stort fan av Marvin Gaye men sa att de enda likheterna mellan ”Blurred Lines” och ”Got to Give It Up” är att de faller inom samma genre.

”Det sista du vill göra som en skapare är att ta något från någon annan som du dessutom älskar”, vittnade Williams.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.