Bowies död – hans största konstverk

Uppdaterad
Publicerad

Efter David Bowies plötsliga bortgång framstår hans sista verk som ett olycksbådande förebud. Nu bekräftar källor nära artisten att hans avsked var välplanerat.

”Look up here, I’m in heaven. I’ve got scars that can’t be seen.”

Så inleder David Bowie sin sista singel ”Lazarus” – den låt som skulle bli hans märkligaste konstverk.

Lazarus (på svenska Lasaros) var namnet på en man som enligt aposteln Johannes uppväcktes av Jesus efter fyra dagar i graven. Legenden har bearbetats i kulturen i århundraden, av målare som Caravaggio, författare som Dostojevskij, eller sångare som Nick Cave.

Ingen av dem använde sig själv i sina konstverk i samma utsträckning som David Bowie tycks ha gjort.

Videon ett omen

När videon till ”Lazarus” släpptes i förra veckan kunde den ses som en vacker, symboltyngd och lite kryptisk historia. Idag framstår den snarare som ett omen: Bowie ligger i vad som ser ut som en dödsbädd med en vit svepning för ansiktet och svarta knappar fastsydda över ögonen. Under sängen ligger vad som kunde vara en av Ziggy Stardusts platåskor och på skrivbordet en illavarslande svart dödskalle.

”Look up here, man. I’m in danger. I’ve got nothing left to lose”, fortsätter Bowie, som vi nu vet led av en aggressiv levercancer när videon spelades in.

En avskedsgåva

På måndagen bekräftade Bowies producent Tony Visconti att sångaren betraktade albumet ”Blackstar” och videorna som en avskedsgåva till fansen. Videon till singeln ”Blackstar” inleds med en till synes död astronaut på en ogästvänlig planet – kanske är det Major Tom från genombrottssingeln Space Oddity?

Videorna regisserades av svenska Johan Renck, som har beskrivit samarbetet med Bowie som att ”röra vid solen”. Via sitt Instagramkonto meddelar Renck att han känt till sjukdomen sedan i somras.

Hans död – ett konstverk

Enligt Telegraph var datumet då skivan släpptes bestämt sedan flera månader tillbaka, så det är ett nära nog övernaturligt sammanträffande att Bowie avled bara två dagar senare.

”Hans död var som hans liv – ett konstverk”, skriver Visconti på sin Facebooksida. 

”Jag visste i ett år att det var så här det skulle bli. Men jag var ändå inte beredd”, fortsätter han.

Det är ett isande faktum att videon och låten ”Lazarus” på ett symboliskt plan gör det som Jesus enligt legenden gjorde: besegrar döden. David Bowie kanske har lämnat oss, men hans spöklikt vältajmade sista verk tornar upp sig som hans kanske största någonsin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

David Bowie 1947-2016

Mer i ämnet