”Jag ber från hjärtat om ursäkt över att jag har gjort folk arga”, skriver Dani M på sin Facebooksida idag. Foto: Stillbild ur videon ”Alltin Jag Har”/Skärmdump från Facebook

Dani M ber om ursäkt – efter anklagelser om antisemitism

Publicerad

Sångaren Dani M ber om ursäkt för helgens uttalande efter terrorattacken i Köpenhamn. Samtidigt tillbakavisas uppgiften att han skulle brutit med skivbolaget.

Efter helgens terrorattack i Köpenhamn där bland annat en person dödades utanför en synagoga, gjorde sångaren Daniel ”Dani M” Monserrat ett inlägg på sin Facebooksida som väckte stor uppmärksamhet.

”Luktar som ännu en falskflagg för att dra in Europa i krig, beröva oss våra rättigheter och öka främlingsfientligheten. Speciellt hatet mellan judar och muslimer”, skrev han.

Terrorattacken var ingen slump, fortsatte han, ”dessa saker sker för att de tillåts att ske”, och ”sponsras” av samma ”elit som kommer gynnas av det”.

”Antisemitiska konspirationsteorier”

Flera uppfattade uttalandet som konspiratoriskt. DN-journalisten Niklas Orrenius menade att texten gav uttryck för ”urgamla antisemitiska konspirationsteorier”. Orrenius hänvisade till att Dani M tidigare anklagats för antisemitiska uttalanden, bland annat av tidningen Expo och Svenska Kommittén mot Antisemitism.

Tidigare har Dani M i sociala medier hävdat att ”Israel och i stort sett hela bankväsendet” kontrolleras av ”familjen Rothschild” – en tankefigur som är vanlig i antisemitiska kretsar.

Redan 2012 tillbakavisade Dani M påståenden om antisemitism, både i ett mail till Expo och i en intervju i radioprogrammet En kärleksattack på svensk hiphop, där han beskrev sig som ”motsatsen” till antisemit och förklarade att han bara var emot Israels politik.

Ber om ursäkt ”från hjärtat”

Dani M har inte velat kommentera helgens uttalanden i media. Istället skriver han idag på sin egna Facebooksida:

”Jag har ingenting emot någon etnicitet och jag ber från hjärtat om ursäkt över att jag har gjort folk arga. Det är ett känsligt ämne och jag borde varit mycket mer medveten om det.”

Relationen med Redline ”god”

Samtidigt rapporterar Svenska Dagbladet att Redline Records, det skivbolag som ger ut Dani M, ska ha brutit kontraktet med sångaren. En uppgift som tillbakavisas av hans manager Andi Esfahani.

Esfahani beskriver relationen mellan Dani M och Redline som fortsatt god, och intygar att de inte har brutit på grund av hans uttalanden.

– Hans kontrakt gick ut i november-december bara, och han ville inte förnya just då. Han har nyligen släppt ett album och det är inte säkert vad som händer i framtiden. Men Dani M tycker om Redline, och de tycker om honom, säger Esfahani.

Kulturnyheterna har sökt Dani M och Redline Records för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåden i Köpenhamn

Mer i ämnet