Dirigenten Gustaf Sjökvist död

Uppdaterad
Publicerad

Dirigenten och kyrkomusikern Gustaf Sjökvist har avlidit. Det meddelar Berwaldhallen i Stockholm.

Gustaf Sjökvist var verksam som organist och körledare i Storkyrkan i Stockholm i över fyrto år och hade mellan 1986 och 1994 posten som chefsdirigent för Radiokören. Därefter grundade han sin egen kammarkör.

Han var musikaliskt ansvarig vid kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllop, en roll han även hade vid bröllopet mellan Carl XIV Gustaf och Drottning Silvia 1976.

SVT-tittarna kunde se Gustaf Sjökvist leda musiken i tv-sändningarna från Skansen på nyårskvällarna.

”En världsdirigent”

Sångerskan Malena Ernman arbetade ofta och gärna med Gustaf Sjökvist och minns en snäll stjärndirigent med stor musikalisk bredd.

– Jag minns Gustaf som en av de mest ödmjuka och empatiska människor jag någonsin träffat. I den klassiska musiken är det väldigt vanligt med den här ”maestro-kulturen” – med hierarkier, att armbåga sig fram och ha makt. Gustaf var precis tvärtom. Ändå var han en världsdirigent som klarade av allt, säger hon till SVT.

Gustaf Sjökvist blev 71 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.