Foto: TT/Maja Suslin

Fler misstankar om mutor i musikbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Riksenheten mot korruption utreder organisationen Sveriges kompositörer och textförfattare, SKAP, för mutbrott. Misstankarna gäller de vårfester som organisationen arrangerat och bjudit in till.

2015 inleddes en mututredning mot Föreningen svenska tonsättare. Föremålet för utredningen var de julbord organisationen under flera år bjudit sina medlemmar och personer ur kultursektorn på. Misstankar om mutbrott riktades också mot bland annat Konstnärsnämndens ordförande Ann Larsson, en av de som låtit sig bjudas på julmiddagarna.

Fler misstänkta bjudmiddagar

Nu har samma åklagare på Riksenheten mot korruption beslutat att även utreda systerorganisationen Sveriges kompositörer och textförfattare, SKAP, vilket Sveriges Radios Kulturnytt var först att rapportera om. Den utredningen gäller huruvida de vårfester som SKAP anordnat har inneburit att inbjudna personer ur kulturvärlden erbjudits olämpliga förmåner eller på något otillbörligt sätt påverkats.

– Vi har fått uppgifter om att vårfester förekommit och omfattningen av dem. Innehållet i dessa bjudningar har visat att det funnits skäl att utreda om det har varit lagligt att lämna den typen av förmåner till vissa av de personer som bjudits på vårfesterna, säger åklagare Alf Johansson.

Samma personer har bjudits

SKAP skriver på sin hemsida att de under cirka 60 års tid har arrangerat en årlig vårfest för sina medlemmar och för personer ur musik- och kultursverige. ”Vi vill vara tydliga med att vårfesterna aldrig har handlat om att påverka gäster i enskilda ärenden”, skriver organisationen.  

Hänger de två mututredningarna ihop på något sätt?

– Det verkar finnas vissa gemensamheter när det gäller vilka personer som blivit bjudna på SKAP:s respektive Föreningen svenska tonsättares fester. Därtill är båda föreningarna delägare i upphovsrättsorganisationen Stim, säger Alf Johansson.

De båda utredningarna pågår parallellt. Åklagare Alf Johansson har för avsikt att bli klar med de två utredningarna samtidigt, när är dock ännu oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.