Kate Bush, Jonny Greenwood från Radiohead och Nina Simone kan alla bli invalda i Rock n Roll hall of fame, Foto: TT

Här är de nominerade till Rock n Roll Hall of Fame 2018

Uppdaterad
Publicerad
Kate Bush, Nina Simone, Radiohead och Judas priest är några av banden som blivit nominerade till att bli upptagna i rockens finrum 2018. Och alla som vill kan rösta – men det är oklart hur stor vikt som kommer läggas vid publikens röst.

Den amerikanska populärkultur-institutionen Rock n Roll Hall of Fame har släppt listan över årets nominerade, skriver Pitchfork. Bland de nya namnen för i år återfinns den notoriskt folkskygga brittiska sångerskan Kate Bush, jazz- och bluesdrottningen Nina Simone och den välproducerade gubbrockens fanbärare Dire Straits. 

Även banden Radiohead och Rage Against the Machine nomineras, och det är första gången det är möjligt. För att kunna bli invald måste artisten i fråga ha givit ut sin första platta för minst 25 år sedan.

Radiohead verkar dock måttligt intresserade av det hela. I en intervju med Rolling stone tidigare i år sa gitarristen Jonny Greenwood att han ”inte bryr sig”.

Alla fans kan rösta 

Vem som blir nominerad till Rock n Roll Hall of Fame avgörs av en jury. Vilka artister som blir invalda avgörs av en panel bestående av över 900 experttyckare, men vem som helst får rösta på hemsidan och den publika rösten vägs in. Hur stor vikt som läggs vid folkets röst är något oklart.

Flera artister som varit nominerade förut, men inte valts in, återvänder på listan i år. Bland dem finns bland andra synthfenomenet Depeche Mode, rapparen och (kanske främst) skådespelaren LL Cool J, och hårdrockspionjärerna MC5. 

Kritiserad institution

Rock n Roll Hall of fame är ett museum beläget i Ohio i USA. Det startades 1982 för att bevara och uppmärksamma viktiga artister inom just Rock-genren. Genom åren har institutionen kritiserats för att ha en sluten nomineringsprocess och för att utesluta vissa typer av musik.  

Hårdast kritik framfördes kanske av punkbandet Sex Pistols, som kallade museet för en ”pissfläck” och vägrade närvara vid ceremonin när bandet valdes in 2006.

Alla nominerade

Visa

Bon Jovi
Kate Bush
The Cars
Depeche Mode
Dire Straits
Eurythmics
J. Geils Band
Judas Priest
LL Cool J
MC5
The Meters
Moody Blues
Radiohead
Rage Against the Machine
Rufus featuring Chaka Khan
Nina Simone
Sister Rosetta Tharpe
Link Wray
The Zombies

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer