Henrik Berggren är tillbaka: ”Jag drevs av avund och hat”

Uppdaterad
Publicerad

Efter avskedskonserten 2008, mängder av olika rykten och en lång, utdragen tystnad hände något. Fansen hade längtat, hoppats, drömt och så plötsligt släpptes det en ny låt. En ny låt av Henrik Berggren. SVT:s Kobra har gjort den första tv-intervjun med artisten inför återkomsten.

– Jag lyssnade på låten och det var som att allting stannade av och jag kände en sådan igenkännelse. Som han själv sjunger om, att han lät färgerna stanna på insidan istället för att trycka ut dem, för där fanns bara svärta och det är nu som färgerna kommer åter och det är det han uttrycker. I den meningen kände jag bara – precis.

Så beskriver det stora Broder Daniel-fanset Lea Pålsson Henrik Berggrens singel ”To my brother, Johnny”, som för lite mer än en månad sedan väckte liv i hela pop-Sverige.

Sjukdom bakom avbrott

Torsdagen den 2 mars 2017 klev Henrik Berggren åter in i rampljuset och alla jublade. Men åren som lett fram till den stunden har kantats av svårigheter, och det finns en förklaring till att det har tagit så lång tid att skapa ny musik.

För några år sedan blev Henrik Berggren sjuk och han diagnostiserades med ME/CFS. Sjukdomen har symptom som kronisk trötthet, muskelvärk och utmattning vilket gör att större projekt blir svårare att genomföra.

– Jag behöver gå och vila mig hela tiden, ligga ned och blunda för att kunna fungera. Mitt gamla liv har jag inte kvar överhuvudtaget, säger Berggren.

Väntade länge med ny skiva

Drivkraften bakom musiken är dock inte borta, även om Henrik Berggren inte har samma sug efter framgång längre.

Den nya skivan skapades främst för att hans känslor under de senaste åren inte skulle tappas bort och för att allt arbete inte skulle vara förgäves.

– Jag spelade ju in skivan medan jag var sjuk, men mycket av den skrev jag innan. Jag väntade länge med att spela in skivan för jag tänkte att jag skulle kunna bli bättre, men till slut insåg jag att jag fick göra den trots att jag är sjuk. Så gott jag kan.

”Drevs av avund och hat”

Under de 14 år som gått sedan den sista skivan med Broder Daniel kom ut har Henrik Berggren haft tid att tänka igenom sitt liv och de val han gjort.

En bakomliggande faktor tror han kan vara att det trots mycket kärlek aldrig fanns någon grundläggande trygghet att vila i under barndomen, och att det kunde vara mycket bråk.

– Jag drevs av avund och hat mot det som andra människor hade, men som jag inte hade, och av inre desperation och starka inre känslor medan jag tyckte att omvärlden var väldigt känslolös eller halvljummen. Jag kände mig väldigt främmande inför det, kanske avundsjuk på det också, att människor omkring hade någon slags grundtillförsikt till sina liv. Det hade inte jag.

Utanförskap genomsyrade musiken

Att Broder Daniel startades var ett sätt för Henrik Berggren att ta sig ur tillståndet av meningslöshet, och även om det delvis hjälpte gjorde även bandet att han kom ännu mer på kant med omvärlden.

Utanförskapet blev något som fortsatt genomsyra hans musikaliska uttryck.

– Om man börjar komma utanför av någon anledning, så är man snart utanför på varenda punkt. Man har helt andra vanor än vad resten av samhället har så till slut känner man inte igen en enda sak. Utanförskap handlar till slut om allting, underligt nog. Men kärnan är nog ändå att vilja ha något mer ur livet, att vilja leva mer.

”Har haft en väldig tur”

Henrik Berggren säger också att han på senare tid tänkt mycket på hur hans sätt att leva kan ha påverkat andra personer, och att han inte vill att de som känner igen sig i hans musik ska behöva genomgå samma svårigheter som han själv upplevt.

– Fans kan säga många gånger att jag räddat dem, men när jag träffat på personer som det verkar gå snett för har jag ofta sagt till dem att man ska se upp med att dricka för mycket och knark och sådant. Då händer det att jag får svaret ”men det gick ju bra för dig”, men det gjorde det ju inte. Jag har ju haft en väldig tur, jag har haft ett band och andra grejer som kunnat hålla mig uppe, men det kanske inte de har, så de kan ju hamna i en värre situation.

Se mer av Henrik Berggren i Kobra – Andra sidan Henrik Berggren i kväll kl. 22:00 i  SVT1 eller redan nu på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer