Foto: Stina Stjernkvist/TT

Kulturnyheterna träffar ”Kinesen” i fängelset

Uppdaterad
Publicerad

I februari avslöjades det i en SVT dokumentär (Lys upp skuggorna) att frontfiguren Sebastian Stakset hoppar av Kartellen och att skivan ”Slutpläderingen” blir deras sista. En avslutande turné var inplanerad, men för bara några veckor sen meddelades det att den ställs in.

I fredags släpptes skivan och vi har träffat ideologen bakom bandet, Leo Carmona, känd som ”Kinesen” och som sitter i fängelset.

Han har suttit inne sedan 2004 och han avtjänar ett livstidsstraff för anstiftan till mord. Det var inifrån säkerhetsfängelset i Åbo som Leo Carmona, mer känd som ”Kinesen”, startade gruppen Kartellen.

– Jag blev ju tvungen att köpa en mobiltelefon där. En gammal med internet. Jag var hela tiden inne på sidor som Myspace och nätverkade med folk. Så jag hade ett kontor i min cell. Det var som en sambandscentral för Kartellen, säger Leo Carmona, till Kulturnyheterna.

Glorifierar kriminalitet

Kartellen blev uppmärksammade för sitt råa språk och ifrågasattes för att glorifiera kriminalitet och våld i sina tidiga låtar som ”Programrebeller” och senare i ”Underklassmusik”. Men också för sina politiska ståndpunkter och uttalanden som i låten ”Svarta duvor och vissna liljor” med Timbuktu.

Men på den sista skivan ”Slutpläderingen” har tonen förändrats:

”Så fansen kommer bli glada”

– Den här skivan är som en blick inåt i våra liv. Det handlar om saker som har hänt. Sebbes mobbning, missfall och våra personliga demoner som vi krigade med förr i tiden. Och så orten som jag tycker passar bra eftersom det är vår sista skiva. Så fansen kommer bli glada, säger Carmona.

Men det var också planerat att det skulle bli en avslutande turné. Men för tre veckor sedan meddelades det att alla spelningar ställs in och att frontfiguren Sebastian Stakset, mer känd som Sebbe Staxx, hoppar av med omedelbar verkan.

”Kan ju inte säga 'skit i gud'”

– Jag var irriterad först, men samtidigt så sa han ”lyssna, jag har fått en uppenbarelse från gud om att jag ska hoppa av Kartellen på studs”. Så vad kan man säga åt det? Man kan ju inte säga ”skit i gud”. Jag är ju själv kristen, fortsätter Carmona och berättar att även om skivbolaget och han först var besvikna, så är allting lugnt nu.

Betyder det att Kartellen nu definitivt är över?

– Alltså, Sebbe och Kartellen finns inte mer. Men Näbil är kvar. Vi får se om han kan bära fanan vidare.

Ska skriva ny ”The Wire”

Men även om Kartellens framtid verkar oviss, så har Leo Carmona fler planer.

– Jag har ett bokprojektet på gång. Två romanböcker som handlar om samma saker som Kartellen. Det ska bli som The Wire. Sen pluggar jag till att bli socialpedagog. Jag har böckerna i cellen och jag har en plan.

Vad hoppas du med skivan?

– Jag hoppas att vi inte får tvåor i recensionerna, haha. Jag har alltid varit i mitt esse när det kommer till Kartellen, men den här gången har jag inte varit med, på grund av flytten från fängelserna. Så jag hoppas att folk tycker om skivan. För jag kommer bli glatt överraskad om vi får bra recensioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.