Williams gitarrist om en frontman som gav allt Foto: TT

Bandkollegan Matte Lagerwall: ”Han var en förebild”

Publicerad

Den folkkäre artisten Jerry Williams har gått bort, 75 år gammal. Boppers-medlemmen och gitarristen i Williams band – Mats ”Matte” Lagerwall – minns en betydelsefull och hängiven artist.
– Det var en ära att lira med honom, säger Lagerwall till Kulturnyheterna.

Jerry Williams fick sitt genombrott som sångare i början av 60-talet med bandet The Violents. Ett band som år 1963 turnerade med Beatles.

Sedan följde många år på landets scener och konserthallar som soloartist, och det var framför allt i folkparkerna som Jerry Williams kom att bli den folkkära artist många minns honom som idag.

Matte Lagerwall, gitarrist och sångare i det legendariska bandet The Boppers och under de senare åren gitarrist i Williams band, mötte Williams första gången redan 1978. Tillsammans har de stått på scenen många, många gånger.

– Jerry var en hängiven artist, vi har gjort så många gig ihop och han var en sån som aldrig höll igen. Jag har så mycket respekt för honom och det är så många musiker som känner likadant. Han höll vårt band på tårna så att alla verkligen gjorde sitt bästa, berättar Matte Lagerwall för Kulturnyheterna.

”Oerhörd energi”

Under de senaste två åren gjorde Jerry Williams drygt 200 spelningar med sitt band. I september förra året hölls de senaste konserterna.

– Han hade en oerhörd energi. Och han höll en stil som han gjorde till sin egen under alla dessa år, säger Matte.

”En ära att lira med honom”

Outtömlig energi, stor kärlek till musiken och turnélivet: Matte Lagerwall minns i Jerry Williams en hängiven artist. Och det med en hängivenhet som inte bara sträckte sig kring just musiken – utan även de han spelade med.

– Han ville att det skulle koka och gunga. Han ville att allting skulle sitta som en smäck och att jag vet att han sa att ”utan ett bra band bakom sig så är man rökt” och det var verkligen så. Det var en ära att lira med honom.

– Han gav verkligen allt på scen, och på ett jävligt skönt sätt ställde han krav på de som jobbade med honom, och framför allt på sig själv. Han var en förebild.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jerry Williams 1942-2018

Mer i ämnet