Rolling Stones-sångaren Mick Jagger ska ha skrivit en än så länge icke-publicerad självbiografi. Foto: TT

Jagger skrev självbiografi på 80-talet

Uppdaterad
Publicerad
Rolling Stones-sångaren Mick Jagger ska ha skrivit sina memoarer – men vill inte längre att de ska publiceras. Boken beskrivs som ”ett litet mästerverk” och ska innehålla en mängd anekdoter från rocklegendarens färgstarka liv.

Förläggaren John Blake kom över det knappt 200-sidor långa manuset till Rolling Stones-sångarens självbiografi för tre år sedan och har sedan dess försökt få Jagger att gå med på att ge ut boken, enligt den brittiska tidningen The Spectator.

Enligt Blake ska den karismatiske Rolling Stones-sångaren ha skrivit boken under tidigt 1980-tal, men därefter fått avslag från en förläggare, då den inte ”innehöll tillräckligt mycket sex och droger – ingredienser en självbiografi var tvungen att innehålla på 80-talet för att sälja bra.”

”Ett litet mästerverk”

Den brittiske förläggaren beskriver boken som ”ett litet mästerverk”, som bland annat ska innehålla en målande beskrivning av hur Jagger köpt sin lantegendom Stargroves då han var hög på LSD.

Ytterligare en anekdot från Stones-sångarens färgstarka liv ska handla om hur han efter att under två års tid ägnat sig åt ett vilt turnéliv oväntat knackar på dörren till föräldrahemmet i Dartford  –  och välkomnas av sin mamma med ett lakoniskt: ”Men Michael, ditt hår…”

Skrinlagd utgivning

Utgivningen av memoarerna har ett flertal gånger varit när att bli av på villkor att Jagger skulle få skriva ett förord och förklara att boken skrivits för länge sedan, men projektet tycks nu vara skrinlagt, enligt The Spectator.

En självbiografi av Mick Jagger har alla förutsättningar att bli en försäljningssuccé. Hans bandkollega Keith Richards fick 2010 ett förskott på 7,3 miljoner dollar för sina memoarer ”Life”, en bok som därefter blev en av de mest framgångsrika rockbiografierna någonsin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer