Foto: TT

Ledamöter i Musikaliska akademien anklagas för sextrakasserier

Uppdaterad
Publicerad

I en kommande P2-dokumentär anklagas två ledamöter i Musikaliska akademien för att ha gjort sig skyldiga till omfattande sexuella trakasserier.

– Det är ingenting som jag kan svara på i dag. Det är ledamöter som väcker sådana frågor. Det är ingenting som jag kan diskutera i offentligheten i dag, säger Susanne Rydén, som är ordförande i Kungliga Musikaliska Akademin till Sveriges radio Ekot.

I kölvattnet av Metoo-kampanjen och skådespelaruppropet Tystnad tagning – där i princip hela Sveriges kvinnliga skådespelarelit skrivit under vittnesmål om grova sexövergrepp och trakasserier i teater- och filmbranschen – kom igår ett motsvarande upprop från kvinnor inom den klassiska musiken.

Uppropet Vi sjunger ut

Vi sjunger ut

Under rubriken Vi sjunger ut vittnar 653 sångerskor om en arbetsmiljö där mäns trakasserier ursäktas och osäkra arbetsvillkor lett till att utsatta kvinnor inte vågat tala ut.

I en kommande P2-dokumentär anklagar flera kvinnor två ledamöter i Musikaliska akademien för övergrepp och trakasserier. Musikaliska är en prestigefull institution som bland annat delar ut stipendier och priser.

Vill inte diskutera

Enligt Ekot har de båda ledamöterna tidigare fått lämna sin tjänster på Musikhögskolan efter anklagelserna, men Susanne Rydén vill inte prata om uteslutning ur Musikaliska Akademien.

– Att diskutera en uteslutning är inget som jag kan sitta och göra i offentlighetens ljus. Det här är någonting som vi, som hela samhället, behöver diskutera hur vi kan få till en bättre värld för konstnärer och musiker, säger hon till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppropet Vi sjunger ut

Mer i ämnet