Förra årets upplaga av Stjärnorna på slottet och mejlet som skickats ut. Foto: SVT

Musiker rasar mot Stjärnorna på slottet: Vill att vi ska spela gratis

Uppdaterad
Publicerad

Stjärnorna på slottet produceras av produktionsbolaget Meter för SVT och har i flera år varit ett populärt inslag i tablån. I veckan har inspelningarna av programmet dock väckt ilska hos musiker sedan det framkommit att man försökt få salsamusiker att spela gratis.

– Det är mer förlåtligt om det är någon som vill att man ska spela på typ ett bröllop, men Meter och SVT bär ett ansvar, säger Jonas Pomo, musiker.

Jonas Pomo jobbar som frilansmusiker och är just nu på turné med Lena Philipsson. Han spelar även salsa och blev därför kontaktad av Meter med en förfrågan om han kunde tänka sig att ställa upp och spela salsamusik i Stjärnorna på slottet. Resa och mat skulle betalas, men inget arvode.

Pomo lade upp mejlet på Facebook och skrev ” Jobba gratis själv om det är så sjukt kul med TV! Dela! Tacka nej till gratisgig!”. Inlägget har nu delats över 650 gånger och professionella musiker uttrycker i kommentarsfältet sin frustration över försök till lönedumpning.

– Det är mer förlåtligt om det är någon som vill att man ska spela på till exempel ett bröllop, men Meter och SVT bär ett ansvar, säger Jonas Pomo till Kulturnyheterna.

”Långt från praxis”

Petter Bragée är programchef för underhållning på SVT i Malmö. Han skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att förfrågningar om gratisarbete inte ska ske på det här sättet i SVT-produktioner.

”Så fort vi på SVT fick information om mailväxlingen det refereras till så tog vi kontakt med Meter och frågade hur detta kunnat inträffa. Detta är väldigt långt från vår praxis. SVT har blivit informerade av Meter att mailväxlingen det refereras till är ett olyckligt misstag. Och inte heller deras praxis. Självklart ska avtal följas när musiker anlitas i våra program”

Petter Bragée skriver även att hans intryck är att Meter tar detta på allvar. Björn Persson, vd på Meter, svarar mejlledes:

”Som Petter Bragée skriver i sitt mail är detta ett misstag och Meter, i direkt dialog med SVT, agerade för att ställa till rätta så fort produktionsledningen fick kännedom om det.”

”Inget misstag”

Hur misstaget skulle ha uppstått svarar Björn Persson dock inte på – och Jonas Pomo tror inte att det rör sig om något misstag alls.

– Det är uppenbart att det inte är något misstag i och med att det var fyra, fem andra som fått frågan innan. Nu känns det som att de försöker skylla ifrån sig på den här stackars assistenten som skickade mejlet. Den som skrev till mig sa uttryckligen att den jobbar som assistent och har fått i uppdrag att hitta ett band som inte vill ha ersättning, säger Jonas Pomo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.