Slagverkaren Ahmadu Jah är död. Foto: TT Bild

Musikern Ahmadu Jah är död

Publicerad

Slagverkaren, kompositören och orkesterledaren Ahmadu Jah är död, bekräftar anhöriga för Sveriges Radio.

Ahmadu Jah har kallats ”den förste svenske världsmusikern”. Han föddes i Sierra Leone och flyttade till Sverige på 60-talet för att studera till civilingenjör men blev snabbt en viktig del av det svenska musiklivet.

På 70-talet var han med och startade jazzfusion-gruppen Egba. 1984 startade han sin egen orkester Highlife Orchestra med dryga tio medlemmar och spelade den västafrikanska musikstilen highlife.

En av hans stora framgångar var skivan ”En dag i Afrika” från 1975 med världsmusik ämnad för barn. Den var en del av hans musikpedagogiska verksamhet där han bland annat spelade med sina döttrar, och i dag artisterna, Neneh Cherry och Titiyo.

”One in a million”

– Ahmadu var en person man inte kunde låta bli att älska, en sån där one in a million, säger vännen och musikerkollegan Christer Bothén.

Christer Bothén spelade med Ahmadu Jah och High life orchestra för en ”massa år sedan”.

– Men man glömmer det inte. Han hade stor och öppen generositet vad gällde musik, det var ett mycket inspirerande och galet band. Han inspirerade mig genom sin oerhörda spelglädje.  

Ahmadu Jah hade också en roll i den femfaldigt guldbagge-belönade långfilmen ”Förortsungar” från 2006.

Jah stavade tidigare sitt efternamn ”Jarr”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Slagverkaren Ahmadu Jah är död. Foto: TT Bild