Neneh Cherry om nya skivan: ”Jag kände ett behov av att vräka ur mig lite”

Uppdaterad
Publicerad

Buffallo Stance, 7 Seconds, Manchild. Neneh Cherry har haft en rad hits. Men det är, menar hon, lusten att vända upp och ned på saker som driver henne, inte kommersiella framgångar.

Efter snart fyra decennier i branschen kan Neneh Cherry nu tryggt blicka tillbaka på en lång och framgångsrik karriär. Nu vill hon försöka förstå hur andra har det – försöka förstå sig på orättvisorna i världen.

Nya skivan, Broken Politics, är hennes femte soloalbum och innehåller referenser till såväl Europas koloniala arv som den aktuella flyktingsituationen. Det är en personlig och politisk skiva som mer ställer frågor än presenterar svar.

Neneh Cherry är onekligen en av Sveriges internationellt mest kända musikexporter och en inspiratör till artister som Robyn. Hon flyttade till England 16 år gammal och blev en del av Londons postpunkscen.

– Jag tänker tillbaka på den tiden. Det var en kreativ revolution som gick åt olika håll. Det handlade om att skapa och vända upp och ner på saker och ting, säger Neneh Cherry.

Argt och melankoliskt

19 oktober släpps Broken Politics. Det är en skiva som föddes ur en frustation över tillståndet i världen. Första singeln från skivan, Kong, berör bland annat det eskalerande läget i flyktinglägret i Calais.

– Jag kände ett starkt behov av att vräka ur mig lite, men samtidigt vara lite meditativ.

Broken Politics är ett argt men också eftertänksamt och melankoliskt album. Under arbetet reflekterade Neneh Cherry över en massa frågor i ett försök att förstå sig på världen. Frågor som kanske aldrig går att svara på, men som måste ställas.

Hur beter vi oss i exceptionella tider? Med vilket mått bedömer vi vår egen kapacitet till att skapa förändring? I en era då signalbrusförhållandet är mer ojämnt än någonsin, vilka är då åtgärderna vi behöver ta till för att bibehålla och komma ihåg vår egen person?

Ville göra något vackert

Arbetet med skivan började direkt efter turnén med Neneh Cherrys förra fullängdare ”Blank Projekt” (2014). Skivan är samproducerad av Four Tet-medlemmen Kieran Hebden och Neneh Cherrys partner och Massive Attack-bekanta Cameron McVey.

– Det är ingen tvekan om att ljudmässigt ville vi också göra något vackert, säger Neneh Cherry.

Den meditativa ljudbilden fungerar som en motvikt till det tunga ämnet – flyktingsituationen, postkolonialism. Det är även viktigt, menar Cherry, att fira migrationens positiva påverkan på den europeiska kulturen.

– Världen är en rikare plats, tack vore oss, menar hon.

Se en längre intervju med Neneh Cherry i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.