Bill Maher till vänster och popartisten Zayn Malik till höger. Foto: TT

One Direction-fans kräver ursäkt av amerikansk tv-profil

Uppdaterad
Publicerad

Popgruppen One Directons fans hotar tv-profilen Bill Maher på sociala medier efter en jämförelse med en tidigare medlem och bostonbombaren Dzokhar Tsarnev.

Komikern Bill Maher jämförde i sitt tv-program ”Real talk” den tidigare One Direction- medlemmen Zayn Malik med Dzokhar Tsarnev. Tsarnev är åtalad för delaktighet i terrordådet då bomber detonerades under Boston maraton 2013.

– Var någonstans var du under Boston maraton? frågar Bill Maher under en programpunkt då bilder av de båda rullas upp bredvid varandra.

Startat namninsamling

Jämförelsen fick Zayn Maliks fans att reagera rapporterar Aftonbladet. Bland annat har de kallat Bill Mahers liknelse för rasistisk och islamofobisk då Zayn Malik är troende muslim. En namninsamling, skapad av One Direction-fans, har i skrivande stund över 4.000 namnunderskrifter där de kräver en ursäkt från Bill Maher.

Under hashtaggen #RespectForZayn delas bilder av tre photoshopade gravstenar varav en med texten ”Bill Maher 2015”, vilket kan tolkas som ett hot mot Mahers karriär. På de andra står det ”The Wanted 2013”, ett band som splittrades efter ett bråk med One Direction, och ”Naughty boy 2015”, en artist som tidigare bråkat med One Directions fans. 

Attacken under Boston maraton krävde tre personers liv och skadade 260 personer och slutpläderingarna i målet avslutades i går och nu ska juryn avgöra om Dzokhar Tsarnev är skyldig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.