Alan Vega, till höger, med Suicide-kollegan Martin Rev. Foto: Wikimedia commons

Punkpionjären Alan Vega har dött

Uppdaterad
Publicerad

Punkikonen Alan Vega, mest känd som ena halvan av duon Suicide, har gått ur tiden. Han dog i sömnen som 78-åring.

Det var musikern och radioprogramledaren Henry Rollins som offentliggjorde nyheten om Alan Vegas död på sin sajt. ”Alan var inte bara obevekligt kreativ, som skrev musik och målade till slutet, han var också uppseendeväckande unik.”

Alan Vega slog igenom med bandkollegan Martin Rev som bandet Sucide under det tidiga 1970-talet, då de kunde ses på legendariska punkklubbar som CBGB's. De beskrivs ofta som före sin tid med sitt punkiga, elektroniska sound och attityd.

”Levde för konsten”

Bland annat av just Henry Rollins. ”Deras konfrontativa liveuppträdanden, år innan punkrocken, är legendariska. Deras första självbetitlade album är ett av de allra mest utmanande och anmärkningsvärda prestationerna inom amerikansk musik.” skriver han på sin sajt i dödsmeddelandet. Rollins hyllar även den avlidne för en obeveklig och livslång dedikation till konsten.

”En av de viktigaste aspekterna av Alan Vega var hans orubbliga tillgivenhet till vad hans konst krävde. Han gjorde bara det han ville göra. Kort sagt, han levde för att skapa. Under decennierna av konstant skapande, verkade världen aldrig hinna med.” skriver han.

Alan Vega gjorde solokarriär på 1980-talet, och fortsatte att experimentera med mängder av musikgenrer från punk, till pop, till rockabilly. Senare i livet började han verka som skulptör och målare, och hans konst har bland annat ställts ut på Museum of Contemporary Art i Lyon i Frankrike.

Han dog i sömnen på lördagen och blev 78 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.