Foto: SVT/Petter Wallenberg

Rainbow Riots: Ugandas förtryckta hbtq-värld tar ton

Uppdaterad
Publicerad

Förra året hamnade svenska artisten och aktivisten Petter Wallenberg mitt i en våldsam räd när polisen stormade gayparaden i Ugandas huvudstad Kampala och misshandlade flera av deltagarna. Nu har banden som formades under den brutala händelsen lett till ett samlingsalbum med queera artister – med så väl ugandiska som internationella artister.

Albumet Rainbow Riots samlar queera artister från Uganda, Jamaica, Sydafrika och Malawi. Homosexualitet är förbjudet i 76 av världens cirka 200 länder, men med musikprojektet vill Petter Wallenberg ge en röst åt hbtq-aktivisterna i några av världens mest homofobiska länder, och framförallt i Uganda.

-Uganda blev intressant för att det är ett musikaliskt land men med en extremt hbtq-fientlig politik, säger Petter Wallenberg.

LÄS MER: Polisräd mot Ugandas Pridefestival – flera gripna

Vägrar tystas

Det handlar bland annat om en medial häxjakt mot hbtq-personer: Bara för några år sedan var landet nära att införa dödsstraff mot homosexualitet. Lagförslaget stoppades i sista stund.

Frågan är om inte de medverkande artisterna nu riskerar att utsättas för ännu mer förtryck, när de framträder öppet i den film som släpps tillsammans med skivan.

– Det finns alltid en överhängande risk, menar Wallenberg. Men som en av mina ugandiska medarbetare säger: ”Våra liv är redan i fara, det hjälper inte om vi håller våra röster tysta”.

– Några måste vara pionjärer och ta första steget. Det är de pionjärerna jag vill lyfta fram.

LÄS MER: ”Ett slag har förlorats – men den stora kampen fortsätter”

Det började med musiken. Men nu är Rainbow Riots mycket mer än bara ett musikprojekt.

– Rainbow Riots har blivit ett aktvisktprojekt. Vi har slutits samman genom musik och kreativa uttryck, men vi kommer att fortsätta att jobba för en förändring. Det här är bara början, säger Petter Wallenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.