Osman ”Ozzy” Maxamed och Julia ”Jëlly” Nelly är två av den nya våg av hiphop -och R&B artister från Malmö Foto: Pressbilder: Fred Bendz & David Möller

Rapparen Ozzy: Nu pratar Stockholmarna Malmöslang

Uppdaterad
Publicerad

Malmö har alltid varit en hiphop-stad, men nationellt sett har artister i genren ofta haft svårt att nå ut med sin musik. Så är det inte längre. För på senare år har en ny våg av artister satt Malmö i centrum av scenen. Kulturnyheterna träffade två av dem.

– Back in the days när vi var små så tog folk språket från Stockholm, de refererade till deras slang och pratade så fast de bodde i Malmö. Nu är vi glada att se att folk i Stockholm tar våra slangord och pratar som oss, säger Osman ”Ozzy” Maxamed. 

Ozzy slog igenom stort 2017 med låten Askungen, och den 18 maj släpper han debutalbumet Ett öga rött. Med sin oglamorösa stil och soundet med somaliska influenser blåser han liv i en allt mer standardiserad hiphopscen. 

– De som var innan var de som hade på sig stora byxor och stora T-shirts, du vet de klassiska hiphoparna. Nu kommer en annan våg av människor, som klär sig mer som jag, mer vanligt. Vi är inte så hiphopiga i vårt sätt. Vi beter oss inte hiphopigt, säger han: 

– Vår ljudbild är mer... du hör att den är från Malmö. Den är mer explosiv, mer smutsig... den har en smutsig känsla över sig som finns i Malmö också.

”Annorlunda vibe” 

– Det är lite annorlunda vibe med människor härifrån, som att vi är väldigt avslappnade jämfört med där uppe och tar inte saker så seriöst, säger Julia ”Jëlly” Nelly, som är första artisten att ges ut av Adam Tenstas nya skivbolag Järn.

Jëllys mörka stämma och skånska dialekt ger hennes låtar en särskild tyngd, och debut EP:n har uppmärksammats av såväl lyssnare som musikrecensenter (Jan Gradvall kallade den förra årets starkaste debut). Men att sjunga på svenska var ingen självklarhet.

– Det var riktigt jobbigt i början, jag tyckte det lät så bondigt... det var bara inte nice. Men det växte på mig och det är faktiskt så här jag pratar: 

– Jag tror faktiskt ändå det blev positivt, något annorlunda som man inte hör så ofta. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.