Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Robert Broberg är död

Publicerad

Artisten och komikern led av en ovanlig form av parkinson. Han avled i dag 75 år gammal.

Robert Broberg, folkkär sångare, artist och kompositör, har avlidit. Den karismatiske sångaren är känd för sina humoristiska texter och förmågan att leka med ord, och somnade in under natten till måndagen i sviterna av sin sjukdom, omgiven av sin familj.

– Det känns väldigt tomt nu. Vi har gjort allt tillsammans i 25 års tid, från albumet Morot fram till vad som blev sista turnén 2009 – 2010. Det är en tid jag är extremt stolt över, säger vännen och bandkollegan Uffe Börjesson, som Broberg brukade kalla för sin högra hand.

50 år lång karriär

Genombrottet fick han i det klassiska SVT-programmet Hylands hörna på 60-talet. Därefter deltog han bland annat i en revy på Gröna Lund innan han 1966 kom ut med sin första skiva, ”Helrobban blandar och ger”.

Mellan 1966 och 2007 hann Robert Broberg producera närmare 30 skivor. Bland hans mest välkända låtar finns ”Jag måste hejda mig”, ”Båtlåt”, ”Uppblåsbara Barbara”, och ”Vatten”. Han har dessutom medverkat i tv-program som ”Tjejjer”, regisserat av Lasse Hallström och barnprogrammet ”The Pling & Plong Show”.

– Robert var en artist för människor i alla åldrar. Det var elvaåringar som sjöng med i ”Öken”, mamma och mormor kunde ”Båtlåt” och ”Maria Therese” och sen studenter som sjöng med i ”Dyker upp igen”, säger Uffe Börjesson, som kompat på gitarr sedan 80-talet.

Enmansshow

Robert Broberg har för det mesta uppträtt själv. Efter att under 70-talet haft en period där han bröt med sin humoristiska image återkom han på 80-talet med en rad framgångsrika enmansshower, återigen med humorn i fokus.

– Han var så ohyggligt uppfinningsrik, tog vara på alla idéer och var unik i sin direkta kontakt med publiken. Robert Broberg kunde vända varje oväntad situation på scenen blixtsnabbt. Han var som människa helt unik, säger Uffe Börjesson..

Han har även varit en återkommande gäst på Allsång på Skansen och gjort utsålda föreställningar på Globen.

– Rent musikaliskt är Robert jämförbar med de allra största svenska artisterna. Han har skrivit låtar som blivit odödligheter, som kommer finnas kvar långt efter att vi är borta, säger Uffe Börjesson.

Tilldelades Karamelodiktstipendiet

1989 tilldelades Robert Broberg Povel Ramels ärofyllda Karamelodiktstipendie.

”För att han i decennier lyckats bana en ensamväg genom underhållningsdjungeln vid sidan av gängse röjare, ofta ett par takter före – och för att han, styrd av skärpt iakttagelseförmåga, lyhörd musikalitet och burlesk humor, framgångsrikt designat och solobefolkat sin alldeles personliga manege”, skrev Ramel i sin motivering.

SVT 1 sänder på söndag två extrainsatta program med anledning av Robert Brobergs död. Klockan 18.15 visas ”The Robert Karl Oskar Broberg show” från 1969. Klockan 20.00 visas ”Robert Brobergs höjdare i Globen” från 2010.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer