Benjamin Ingrosso under genrepet till Eurovisionfinalen Foto: TT

Så blir Eurovisionfinalen

Uppdaterad
Publicerad

I kväll är det dags för final i Eurovision song contest, men redan under eftermiddagen hölls genrepet inför en fullsatt arena i Lissabon. Under finalen kan vi bland annat förvänta oss en taggad Benjamin Ingrosso med ett helgjutet nummer.

Lysrören som orsakat en del problem för Sveriges Benjamin Ingrosso lyser och blinkar som de ska. Ingrosso, som genomgående levererat proffsiga framträdanden både sång- och dansmässigt i genrep och semi, var väldigt säker på scen under generalrepetitionen några timmar innan finalens start.

För den som inte ska se hela tävlingen uppträder såväl Sverige som favorittippade Cypern och Israel sent i tävlingen, bland de sista tio numren av totalt 26. Kvällen inleds av Portugisiska fadosångare och första tävlande är Mélovin från Ukraina.

Eurovision Song Contest 2018

Skador och krämpor

Eftersom Eurovision är det närmaste man kommer sport i musikvärlden kommer här en liten genomgång av skadeläget:

Norges Alexander Rybak blev sjuk i influensa för lite mer än en vecka sedan och har fått ställa in en del evenemang. Under eftermiddagen ser han inte kärnfrisk ut, men både sång och dans sitter.

Tjeckiens tävlande Mikolas Josef skadade sig under repetitionerna och avråddes av läkare att behålla de volter och hopp som fanns med i originalnumret. Seminfinalen blev därför med stillastående, men under genrepet verkar han ignorera läkarens råd och har ett rörligare nummer än under semifinalen. Vi får hoppas att ryggen håller.

Vem vinner?

Israel var under flera veckor favorit, men de senaste dagarna tror spelbolagen att Cypern är den mest sannolika vinnaren. Norge har under veckan pekats ut som möjlig vinnare, men förväntningarna har sjunkit när det gäller Rybak – kanske på grund sjukdom under veckan.

Irland har gått från bottenplacering till trolig topp-tio-kandidat, men Ryan O’Shaughnessy verkar leva mycket på sitt samkönade danspar som nästan får större applåder än artisten själv när de gör entré under genrepet.

Sverige har goda chanser att placera sig högt, men få tror på en förstaplacering för Benjamin Ingrosso. Till detta ska tilläggas att spelbolagen bara gissat på rätt vinnare två av fem gånger de senaste fem åren.

Pernilla Wahlgren: ”Han är ju grym”

Pernilla Wahlgren, som själv har erfarenhet av att tävla i Melodifestivalsammanhang, kommer inte att vara på plats i Lissabon inför kvällens final, men var full av förtroende för sonen Benjamin Ingrosso när hon pratade med SVT Nyheter i Stockholm tidigare i dag.

– Jag hoppas att det går jättebra och jag tror det. Han har ju kört numret om och om igen och jag var i Lissabon och såg honom gå till delfinal – och han är ju grym, sa hon.

Att det svenska bidraget inte är favorittippat inför kvällens final ser Pernilla Wahlgren som positivt.

– Då kan man ta det lite lugnt – skulle han vinna kommer han som en liten underdog. Och jag tror att det är skönt att inte ha den pressen på sig, sa hon.

Alla nummer och startordning

01. Ukraina: Mélovin – Under the ladder

02. Spanien: Amaia & Alfred -Tu canción

03. Slovenien: Lea Sirk – Hvala, ne!

04. Litauen: Ieva Zasimauskaite – When we’re old

05. Österrike: Cesár Sampson – Nobody but you

06. Estland: Elina Netsajeva – La forza

07. Norge: Alexander Rybak – That’s how you write a song

08. Portugal: Cláudia Pascoal – O jardim

PAUS

09. Storbritannien: SuRie – Storm

10. Serbien: Sanja Ilic & Balkania – Nova deca

11. Tyskland: Michael Schulte – You let me walk alone

12. Albanien: Eugent Bushpepa – Mall

13. Frankrike: Madame Monsieur – Mercy

14. Tjeckien: Mikolas Josef – Lie to me

15. Danmark: Rasmussen – Higher ground

16. Australien – Jessica Mauboy – We got love

PAUS

17. Finland: Saara Aalto – Monsters

18. Bulgarien: Equinox – Bones

19. Moldova: DoRoDos – My Lucky day

20. Sverige: Benjamin Ingrosso – Dance you off

21. Ungern: AWS – Viszlát Nyár

22. Israel: Netta – Toy

23. Nederländerna: Waylon – Outlaw In ’Em

24. Irland: Ryan O’Shaughnessy – Together

25. Cypern: Eleni Foureira – Fuego

26. Italien: Ermal Meta & Fabrizio Moro – Non mi avete fatto niente

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2018

Mer i ämnet