Refused är ett av de namnkunniga band som äntrat scenen i den laxrosa villan. Foto: SVT/Scanpix

Scharinska villan i Umeå fortsätter sin verksamhet

Uppdaterad
Publicerad

En av landets viktigaste livescener lever vidare.  Det handlar om Scharinska villa i Umeå som sattes ut till försäljning i höstas.

Kommunen ville inte ta den kostnad för upprustningen av villan som krävs. Men med bara ett och ett halvt år till kulturhuvustadsåret har kritken varit massiv.

Nu meddelar en av verksamhetens ägare, Fredrik Fagerlund, att verksamheten kommer att flyttas till före detta Vasaskolan på Vasagatan i centrala Umeå.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har under tisdagen beslutat att bevilja medel till detta projekt.

”Dödsstöten” verkar undvikas

Scharinska villan har, sedan studentkåren fick ta över huset för 50 år sedan, varit både kårhus och blivit en av Sveriges viktigaste scener för punk, hardcore och popmusik.

Många stora artister har spelat på Scharinska genom åren, från jazzlegenden Arne Domnérus till 90-talets Sahara Hotnights. Och det var också på Scharinska som Refused gjorde sin uppmärksammade återförening.

– Om Scharinska skulle säljas till någon som vill göra om konceptet skulle det kunna vara dödsstöten för Umeås musikliv, sade Dennis Lyxzén till SVT i höstas.

Men nu verkar hoppet ha tänts igen för stadens musikscen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.