Siw Malmkvist, Marianne Mörck och Ann-Louise Hanson minns den folkkära artisten Barbro ”Lill-Babs” Svensson med värme. Foto: TT

Siw Malmkvist om Lill-Babs: ”Hon kunde vända en publik”

Publicerad

Barbro ”Lill-Babs” Svensson var en av scensveriges mest folkkära artister. Beskedet om hennes död har skapat stor sorg i musiksverige. Sångerskan Siw Malmkvist minns särskilt Lill-Babs unika förmåga att skapa kontakt med sin publik.
– Hon var som en tävlingshäst och sa: ”In med dig nu och gör folk glada och underhåll dem”, berättar hon för Kulturnyheterna.

Under sin mer än 60 år långa karriär arbetade Barbro ”Lill-Babs” Svensson med ett stort antal artister och skådespelare.

En av dem är sångerskan Siw Malmkvist, som tillsammans med Ann-Louise Hanson turnerade med den folkkära artisten under namnet ”Tillsammans 183” år under 2017. Hon berättar för Kulturnyheterna att Lill-Babs hade en enorm förmåga att skapa kontakt till sin publik.

– Hon var väldigt professionell, kunde vända en publik och var aldrig rädd för den. Och vi har haft så roligt på scenen – hon var som  en tävlingshäst och sa: ”In med dig nu och gör folk glada och underhåll dem”, berättar hon.

”Satte fart på allt”

Utöver den professionalitet som karaktäriserade Lill-Babs säger Siw Malmkvist att hon var en fantastisk scenartist.

– Jag beundrade henne så och det sa jag också till henne: ”Du är den som sätter fart på det hela, även om vi inte andra känner för det”. Ibland kan man ju känna att man inte direkt längtar in på scen eller att man har en dålig dag, säger hon.

Enligt Siw Malmkvist kom dagens dödsbud oväntat, trots att hon visste att Lill-Babs var svårt sjuk.

– Jag kan inte ta till mig att hon är borta även om jag visste varthän det barkade. Men nu när det är så vill jag inte ta åt mig att hon inte finns mer – det är obegripligt för mig, trots att hon var sjuk.

”Kommer aldrig någon som Barbro”

Även sångerskan Ann-Louise Hanson var en nära vän under många års tid och berättar för Kulturnyheterna att hon tillsammans med Siw Malmkvist tog farväl av Lill-Babs på sjukhus under skärtorsdagen.

– Vi visste att det sista gången vi såg henne så det var tungt. Det kommer aldrig komma någon som är som Barbro. Aldrig, säger hon.

Förutom lovord som ”ovärderlig vän” och ”klarade allt” säger Ann-Louise Hanson att en av Lill-Babs styrkor som artist är undervärderad av allmänheten.

– Hon var en oerhört duktig tolkare av texter vilket många kanske inte har förstått. Hon kunde framföra en text så att man trodde på vartenda ord hon sjöng. Även de enkla sakerna gjorde hon med övertygelse och glädje, säger hon.

”Hade det största hjärtat”

Marianne Mörck spelade mot Barbro ”Lill-Babs” Svensson i SVT:s Bonusfamiljen och beskriver henne som en syster.

– Vi jobbade tillsammans 1969-1970 när hon gjorde Annie get your gun på Scandinavium. Då var jag 19, sen har vi setts många gånger sedan dess, men det var under Bonusfamiljen som hon blev min syster. Hon hade det största hjärta man kunde tänka sig, säger hon.

Att arbeta med Lill-Babs under tv-serien beskriver hon som fantastiskt.

– Det var en stor glädje, en stor godispåse full med alla färger och allt smakade godis. Hon delade med sig av sin generositet och kunde ge bort sin egna skor om hon tyckte någon var för tunt klädd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barbro "Lill-Babs" Svensson 1938-2018

Mer i ämnet