Foto: TT

Sofia Jannok årets Ulla Billquist-stipendiat

Uppdaterad
Publicerad

Sofia Jannok är årets vinnare av Ulla Billquist-stipendiet. Artisten och låtskrivaren har hittills släppt fyra album och är även mycket aktiv i kampen för mänskliga rättigheter och för världens urfolk.

Stipendiet, som har delats ut sedan 1984 till en kvinnlig artist som berikat den svenska musikvärlden, går i år till artisten och låtskrivaren Sofia Jannok, enligt Folkets Hus och Parker.

Ulla Billquist-stipendiet delas ut tillsammans med Folkets Hus och Parker i samarbete med släktingar till sångerskan till ”en begåvad ungdom inom områdena teater, sång och musik”.

Utöver ära får vinnaren även en symbolisk summa pengar på 25.000 kr.

”Otroligt hedersfullt”

Sofia Jannok har hittills släppt fyra album och är även mycket aktiv i kampen för mänskliga rättigheter och för världens urfolk.

Hon har flera gånger tagit ställning mot gruvnäringens etablering i Sameland och 2016 åkte hon till North Dakota i USA för att stödja Standing Rock Sioux-stammens kamp mot en oljeledning.

Läs mer: Sofia Jannok åker till North Dakota

I en kommentar till Folkets Hus och Parker säger Sofia Jannok att hon är stolt över att ha fått priset.

– Att bli uppskattad i fotspåren av en sådan musikalisk talang är otroligt hedersfullt. En kvinna som banade vägen, det kan man lätt inspireras av. Jag är väldigt stolt över att få ta emot årets Ulla Billquist-stipendium av Folket Hus och Parker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.