Foto: SVT

Sofia Jannok åker till North Dakota

Publicerad

Sofia Jannok åker till North Dakota i USA i slutet av september för att stödja Standing Rock Siouxs kamp mot oljebolaget som vill dra en oljeledning genom Missourifloden.

Den samiska artisten Sofia Jannok säger att hon åker till North Dakota för att deras kamp också är hennes kamp, det skriver Sameradion.

– Detta rör urfolk, alltså rör det oss. Vi känner igen det här i Sápmi för att precis samma sak händer här, säger hon till Sameradion och SVT Sápmi.

Jojk i manifestationer

Hon reser inte ensam. Även systrarna Sara Marielle Gaup Beaska och Inger Biret Kvernmo Gaup åker dit.

Med sig tar de lávvu, samiska flaggan och gåvor till urfolket där. Även rent vatten tas med av respekt och som en symbolisk gåva. Jojk kommer också att höras där bland annat i eventuella manifestationer, säger Sofia Jannok till Sameradion och SVT Sápmi.

”Det berör oss alla”

Jannok tror att det enda sättet att försöka strida mot stora vinstdrivande företag är att gå samman och visa att detta är något större än bara Standing Rick Siouxs överlevnad.

– Detta berör oss alla, det kunde lika gärna varit jag, säger Sofia Jannok.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Västerbotten
Mer Nyheter