Joppe Pihlgren, verksamhetsledare för Svensk live Foto: TT/ SVT

Svensk live: Krispaketet måste utökas till att gälla sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Branschorganisationen Svensk live vill att det krisstöd som musiklivet kan söka för inställda evenemang förlängs. I nuläget kan det sökas för inställda evenemang som skulle ägt rum fram till sista maj, men de flesta spelningarna sker under sommaren.
– Hälften av intäkterna kommer under sommaren, säger Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk live.

Svensk live lämnar under fredagen in ett brev till kulturminister Amanda Lind (MP) med branschens önskemål. De understryker att krisstödet är uppskattat, men ifrågasätter varför stödet till exempelvis konstnärer täcker inställda uppdrag fram till sista augusti, medan musiklivet bara kan söka stöd för evenemang som skulle ägt rum fram till sista maj. Detta trots att sommaren är branschens viktigaste period.

– Det är rimligt att tro att begränsningarna för folksamlingar kommer att gälla även över sommaren och då kan inte inplanerade festivaler genomföras. Därför behöver stödet förlängas, säger Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk live.

Mellan juni och augusti i år beräknas minst 3 000 spelningar ställas in eller flyttas fram. Det kan jämföras med våren (12 mars till 31 maj), då motsvarande siffra är 1 000.

Mer om hur coronakrisen påverkar svenskt kulturliv ser du i SVT Edit:s dokumentär ”2020 på paus”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Musik
Mer Kultur
Mer Nyheter