Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Molly Sandén om livet i karantän Foto: SVT

Molly Sandéns dramatiska dygn: ”Tog ett tag innan man förstod allvaret”

Uppdaterad
Publicerad

Molly Sandén skulle varit på turné under våren. Nu är den inställd. Istället sitter hon i karantän på Öland och vet inte när hon kan åka hem igen. Men samtidigt är det bra att få perspektiv, tror hon.
– Det tog några dagar innan man förstod allvaret med sjukdomen, säger Molly Sandén.

Samma dag som Molly Sandéns turnébuss skulle börja rulla mot Jönköping kom Folkhälsomyndighetens besked: stark avrådan från grupper större än 500 personer. En siffra som senare skulle komma att sjunka till 50.

– Samma dag som turnén ställdes in fick jag tre sms från olika vänner som skrev: ”Hämta ut alla dina diabetesgrejer du kan, nu!” Det kom som en kall kår och jag tänkte: så illa kan det inte vara?, säger Molly Sandén.

Fick hjärtklappning

Vid pandemins början räknade man till att var fjärde intensivvårdad covid-19-patient hade någon typ av diabetes. Diabetiker har tidigare lyfts fram som överrepresenterade i den grupp som farit mest illa av sjukdomen i studier. Men hur huruvida det gäller alla diabetiker, och vilken typ, är omdiskuterat. Klart är att personer med hög ålder i kombination med underliggande sjukdomar, så som högt blodtryck, hjärt- och kärlproblem eller diabeteskomplikationer, är en riskgrupp. Något som i mars månad inte var tydligt för alla.

– Jag gick till apoteket och just mitt insulin fanns inte. Den hjärtklappning jag hade... Jag tänkte att alla hade hämtat ut och bunkrat och att systemet var raserat. Att det var slut överallt, säger Molly Sandén.

Så var det inte. Nästa apotek hade rätt insulin men Molly Sandén valde ändå att resa från Stockholm till Öland.

– Jag drog hit på en gång och har blivit kvar här och vet inte när jag kommer åka hem.

”Folk är sjuka på riktigt”

Samtidigt kan det vara bra att vara själv ibland – frivilligt eller ofrivilligt – tror hon. I april släppte Molly Sandén tillsammans med Victor Leksell en nyversion av Kents gamla låt Sverige. Intäkterna för låten går till den nu mycket ansträngda sjukvården.

– Ju mer tiden har gått har man fått komma ur sin lilla egobubbla. Från att vara ledsen över den inställda turnén till att förstå att folk är sjuka på riktigt. Det tog några dagar innan man förstod allvaret med sjukdomen, säger Molly Sandén.

Se hela SVT Edit:s program 2020 på paus på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet