Foto: TT Bild.

SVT utreder överbelastningsattack

Publicerad

Efter att röstningsappen kraschat redan i början av kvällen utreder SVT nu om den blivit utsatt för en attack.

– Det vi har sett är ett onormalt tryck mot servrarna. Och då gick det inte längre att hjärtrösta. Då har vi inte så mycket val än att bryta och nollställa hjärtrösterna, berättar Melodifestivalens projektledare Christel Tholse Willers för Kulturnyheterna.

Hur känner ni från festivalledningen inför det?

– Jag är otroligt ledsen själv. Det har ju visat sig att den här appen är oerhört omtyckt. Det är fler än en halv miljon som registrerat sig för att rösta med den. Så givetvis är jag ledsen och besviken för det här, säger Tholse Willers.

Startat utredning

Det förekom under kvällen spekulationer i sociala medier om att app-haveriet skulle kunna handla om en överbelastningsattack. Och SVT undersöker nu om det är det som orsakade app-kraschen.

– Det är det vi utreder nu, säger Tholse Willers.

Björkman: Rätt beslut

Christer Björkman, tävlingens exekutive producent, menar att det efter det som hände med appen var rätt beslut av SVT att nollställa app-rösterna.

– Men det är klart att jag tycker det är tråkigt när ett av röstningsalternativen försvinner. I det läget var det rätt beslut att helt ta bort de rösterna för att få ett rättvist resultat, då ska det vara baserat på något som funkat på samma sätt för alla hela vägen.

Hur går Melodifestivalen vidare med det här?

– Nu utreder vi och analyserar och utvärderar. Och så kommer vi tillbaka nästa år, säger projektledaren Christel Tholse Willers.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Melodifestivalen 2015

Mer i ämnet