Foto: Filter/SVT. Ur tv-programmet ”Lou Reed – Lowest form of life”.

TV: Lou Reed i obekväm svensk tv-intervju

Uppdaterad
Publicerad

För 13 år sedan bjöd Lou Reed på något av en mardrömsintervju för den då unga, färska journalisten från Sverige. Men framåt slutet mjuknade rockstjärnan.

Under sitt liv gjorde sig Lou Reed känd som en kompromisslös och ibland ganska avig person. Åtminstone när det vankades intervjuer.

Ett klassiskt exempel återfinns i SVT:s kulturprogram Centrum från år 2000, där den då 22-årige journalisten Niklas Källner mötte rockstjärnan på ett hotell i Stockholm.

Se flera klipp från den intervjun ovan, inbakade i det korta specialprogrammet ”Lou Reed – Lowest form of life”, som sändes i SVT 2009.

”Jag var enormt nervös”

Journalisten Niklas Källner – i dag aktuell med tv-program som Skavlan och von Svenssons kläder – var väldigt nervös och ganska osäker på engelska språket. Att möta en ironisk, uttråkad Lou Reed var därför en riktig pärs.

– Det var först efter några år som jag kunde leta upp bandet igen och våga titta på det. Jag var enormt nervös. Nästan så att man skakar och har en illamående känsla, berättar Källner i programmet.

Inte helt påläst

Det visade sig ganska tydligt att Källner inte var någon Lou Reed-expert, då han till exempel frågade om musikern har funderat på att skriva för teaterscenen eller för film – något som Lou Reed redan hade gjort.

– Jag har just gjort klart en pjäs i Tyskland, om Edgar Allan Poe. Det här är min andra pjäs. Du borde flyga dit och se den. Ja eller nej? sa Lou Reed.

”Journalister är motbjudande”

Reed sa också att han tycker att journalister är ”motbjudande, den lägsta livsformen” – fast för att vara artig lade han till att ”du är ett undantag”.

Musikern svarade gärna väldigt korthugget och verkade inte ta någon större hänsyn till att reportern var väldigt ung och oerfaren.

Mjuknade på slutet

Men när Niklas Källner valde att avbryta intervjun innan hans tid med stjärnan hade tagit slut, verkade det som att Lou Reed insåg att han kanske hade varit lite väl hård.

– Har du inga fler frågor? Men, Niklas ... Hehehe! Okej, du är färdig. Var det på grund av mina svar? frågade Lou Reed.

När reportern svarade ett nervöst ”ja” så sa Reed än en gång:
– Men som jag sa – du är undantaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer