Foto: SVT

Proggrockarna Träd, Gräs och Stenar byter namn

Uppdaterad
Publicerad

Det legendariska bandet Träd gräs och stenar håller just nu på att spela in sitt 11:e album. Idag återstår bara en medlem från originaluppställningen, och det är också en av orsakerna till att man i samband med det nya albumet även planerar att byta namn.

Nästan 50 år efter att bandet bildades skapar de musik på samma sätt som då till sin kommande skiva. En sorts improviserad minimalism.

– Vi börjar bara spela in, det är helt live utan pålägg, säger gitarristen Jakob Sjöholm.

Bandet startade år 1969 som en reaktion mot tidens internationalisering och amerikanisering. Idealet var istället folktradition och en sorts nationalromantisk dröm om det enkla bondesamhället.

Och man levde som man lärde. Idéerna finns kvar år 2018, även om de blivit något mer pragmatiska med åren.

– Det är så otroligt lite man kan göra i det stora hela i de stora skeendena. Sen kan man ju göra lite i sitt vardagsliv, det kan handla om att sopsortera, säger han idag. 

Ny generation upptäcker musiken

Från att ha varit ett udda band med en ganska liten publik är förutsättningarna idag helt annorlunda. Samlare betalar tusentals kronor för orginalskivorna och bandet reser världen över och spelar. Mycket tack vare att en ny generation upptäckt den psykedeliska rocken. 

– Det finns en festival för psykedelisk rock i varenda stad i världen känns det som, menar bandets senaste medlem, trummisen Hanna Österbert.

Byter namn till Träden

Från originaluppsättningen finns bara Jakob Sjöholm kvar. Av respekt för de medlemmar som gått bort eller inte längre är med i bandet väljer de att byta namn. Från och med nya skivan som släpps i maj heter bandet Träden.

–Träd, gräs och stenar var ju väldigt knutet till oss som personer. Så det känns mera fair att byta namn, säger Jakob Sjöholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer