Foto: TT

Vitmaktmusik på Googles musiktjänst

Publicerad

Musik som sprider rasistiska åsikter finns tillgänglig på Googles musiktjänst Play Music.

Till skillnad från Spotify tar inte Google bort musik som är uttalat rasistisk, utan märker enbart denna med varningstexten: ”Explicit innehåll”. Det skriver Dagens Nyheter som gjort en genomgång av flera streamingtjänsters utbud.

Uttalade rasister

På Play Music fann man bland annat musik från band som uppmanar till raskrig och besjunger sig som stolta nazister. Banden får även betalt av Google för varje gång deras låtar spelas.

– Våra produkter är en plattform för yttrandefrihet, men vi tillåter inte innehåll som uppmanar till våld eller vars huvudsyfte är att väcka hat. Om vi uppmärksammas på sådant innehåll tittar vi på det och vidtar lämpliga åtgärder, säger Gustaf Brusewitz, kommunikationsansvarig på Google Sverige, till tidningen.

Flera band

Exempel på band som finns på Play Music är Skrewdriver, No Remorse, Max Resist, Brutal Attack, 96 Brigade och Final War. Vissa av dessa band fanns tidigare på Spotify, men där har man varit snabbare med att ta bort dessa när det rasistiska budskapet uppmärksammades.

Svårt med renhållning

Båda musiktjänsterna framhåller dock att det är svårt att hålla det enorma utbudet helt rent från stötande eller olagligt innehåll.

– Det finns över 20 miljoner låtar på Spotify och vi lägger dessutom upp över 20.000 nya låtar varje dag. Musiken i vår katalog kommer från hundratusentals olika skivbolag och aggregatorer över hela världen, det är också dessa som ansvarar för innehållet som de levererar, säger Malin Cumzelius, kommunikationsansvarig på Spotify, till Dagens Nyheter.

Hon tillägger också att Spotify inte tolererar olagligt innehåll och att sådant, när det uppmärksammas, ”omedelbart” tas bort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer