Biblioteksnedskärningen får mer kritik

Publicerad

Nu kräver Musikaliska akademien sakliga argument och en konsekvensanalys för de nedskärningar som drabbar musik- och teaterbiblioteket.

Förra veckan rapporterade Kulturnyheterna att Statens musikverk gör stora nedskärningar. En fjärdedel av tjänsterna ska försvinna från det unika Musik- och teaterbiblioteket.

Förändringen kan försvåra för både operasångare och forskare som besöker biblioteket regelbundet, för att exempelvis låna notblad till det dagliga arbetet.

”Beroende av att det finns”

Operasångerskan Anna Eklund Tarantino sa till Kulturnyheterna förra veckan att hon är ”helt beroende av att biblioteket finns”. Musikforskaren Rikard Hoogland höll med. Och nu vaknar ännu en kritiker som tycker att biblioteket är enormt viktigt: Kungliga musikaliska akademien.

I en skrivelse till generaldirektören för Statens musikverk ifrågasätter akademiens representanter de nya nedskärningarna. De menar att man förlorar oumbärliga kunskaper när man låter överbibliotekarien och den som ansvarar för att köpa in litteratur gå.

Oroliga för samlingarna

Dessutom är akademien orolig att neddragningarna leder till att utbudet och de gamla verken kommer att ta skada:

”Verksledningen har ju betydat att öppettiderna kommer att förbli oförändrade. Då är det av största vikt att sparbetinget inte förläggs till de för offentligheten mindre synliga – men oerhört angelägna – ansvarsområdena som t.ex. underhåll av samlingarna, katalogisering och nyinköp” skriver Musikaliska akademien.

Nu kräver akademien att Statens musikverk presenterar en tydlig analys över vad som kan hända med biblioteket, och tydliga sakargument för varför neddragningarna har fördelats såhär.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.