• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Musikåret: Hiphopen är störst och afrotrap oemotståndligt

Uppdaterad
Publicerad

Att hiphopen är den mest inflytelserika och intressanta popmusiken har vi vetat länge, men i år kom de faktiska statistiska bevisen på att den är största musikformen i USA, större än både country och rock.

Hiphop har på sina fyra årtiondens historia fått tusen ansikten. Antalet stilar är många. Precis som i hårdrock. Det är lika svårt att likna Beyoncé med Yung Lean som att jämföra Watain med Sabaton.

Mest intressant i år är afrotrap. Denna oemotståndliga röra av dancehall, rap, grime och afrobeat berättar precis allt om var popmusiken befinner sig 2017.

Kulturåret 2017

Det är gränslös musik som är nu, men också då och sen. Det är framtid och ursprung på samma gång.

Det här är också musik som i sin struktur inte bara speglar själen i hela hiphopkulturen utan också samtidigt berättar de stora namnens egen historia. Alla dessa third culture kids (för att låna ett begrepp från titeln på årets bok i min hylla, utgiven av Babak Azarmi och de andra på kulturbolag Trans 94).

Afrotrap är musik som optimistiskt signalerar att världen tillhör dig, oavsett var du råkar ha fötts eller bor.

Denna popmusik är uppfriskande nog mer Europa än USA. Den finns i Stockholm, Berlin, Köpenhamn, ja överallt, och har i samma svep återupprättat Londons förlorade förtroende som musikstad.

Det här är hoppets musik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturåret 2017

Mer i ämnet