Scenåret: Ett kollektivt systerskap

Uppdaterad
Publicerad

Årets viktigaste scenkonsthändelse ägde rum i kulissen. Eller snarare den startade i kulissen och blåste vidare ut i salonger och foajér för att spridas till gator, torg, till media, maktens korridorer, arbetsplatser och till varje människas eget middagsbord.

Jag talar förstås om den enastående revolutionen #metoo och i synnerhet hashtagen #tystnadtagning, om uppropen som i sin helhet samlade tiotusentals kvinnor i ett kollektivt systerskap kring att det är dags att slutgiltigt sätta stopp för sexuella trakasserier på våra arbetsplatser. 

Att den här omvälvningen, som vi ännu inte har sett slutet på, började i scenkonstens rum säger något om kulturens viktiga roll som tummelplats för debatt men också tändande gnista i vårt samhälle. 

Under året har vi sett modiga pjäser som visar detsamma – Elfriede Jelineks Raseri i Borås och America Vera Zavalas ambulerande föreställning Svenska Hijabis är ett par exempel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturåret 2017

Mer i ämnet