Brittiska skivbolag och artister kraftsamlar för minskad plastanvändning Foto: Marc Femenia/TT

Musikbranschen kraftsamlar för minskad plastanvändning

Uppdaterad
Publicerad

I England har flera skivbolag, återförsäljare och artister uttryckt önskemål om att minska användandet av plast i musikindustrin och riktar nu fokus mot plasten kring nya cd:s och vinylskivor, skriver BBC.

Engångsanvändandet av plast runt skivomslagen har blivit liknat med konsumtionen av sugrör, plastpåsar och vattenflaskor. Därför sätter delar av musikindustrin nu ned foten och vill ha som målsättning att minska på användandet av plast runt omslagen, rapporterar BBC.

Enligt BBC jobbar flera små- och storskaliga skivbolag i England med alternativ till omslagsplasten, exempelvis testas ett pappersband runt skivan – eller ett klistermärke vid öppningen – för att visa att den är oanvänd.

Kartong istället för plast

Ett band som engagerat sig i frågan är brittiska rockbandet Wolf Alice. Istället för plast skyddas deras plattor av papp eller kartong, berättar de.

– Vi har alltid sagt, från dag ett, att vi vill göra våra släpp så miljövänliga som möjligt, säger Joel Amey, trummis i bandet, till BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.