Vanessa Marko, grundare av Femtastic, fick en chock när hon såg mansdominansen på danska festivalen ”Vanguard”. Foto: TT/Femtastic

Musikfestivaler med enbart män

Uppdaterad
Publicerad

Europas mest betydelsefulla hiphop- och reggaefestivaler har en drygt 90-procentig manlig artistuppställning. Det visar en kartläggning som ”Jämställd festival” gjort på uppdrag av det feministiska musikkollektivet Femtastic.

Vanessa Marko, grundare av Femtastic, fick en chock när hon besökte den danska musikfestivalen ”Vanguard” i somras och insåg vilken total mansdominans det var bland artisterna.

– Jag tyckte att det var oroväckande och obehagligt. Jag fick helt enkelt nog av den sjuka könsfördelningen och av den sexism som flödade från manliga hiphop-artister på scen. Därför valde vi att titta närmare på könsfördelningen på de bokade artisterna på Europas andra stora urbana festivaler, säger hon. 

”De har ett ansvar”

Undersökningen visade det som Femtastic anande, att Europas stora urbana festivaler har en total snedfördelning av kön bland artisterna. På flera festivaler var 95% av de bokade artisterna män.

– Många artistbokare är män. Män bokar andra män och då blir det så här. Det ser inte mycket bättre ut i Sverige, här är 73% av akterna mansdominerande, säger Vanessa Marko som nu vill lyfta debatten till en internationell nivå.

– En sådan otroligt skev könsfördelning som vi ser på Europas scener är ett demokratiproblem och hela musikbranschen, men särskilt bokningsbolagen och festivalarrangörerna, har ett ansvar att se till att detta förändras, säger Amanda Lindholm, grundare av Jämställd festival.

Diskussioner och konkreta råd

Femtastic kommer därför att anordna diskussioner med agenter på bokningsbolagen Scorpio, LiveNation och Monstera samt skriva debattartiklar på både svenska och engelska och komma med konkreta råd till Europas konsertarrangörer för hur en med jämställd festivalscen kan se ut.

– Vi kommer att visa att det finns många grymma kvinnliga artister som festivalerna kan boka, till exempel i vårt projekt ”FAM” där vi kommer släppa musik med det holländska rap-kollektivet Dam Dutchess.

Andra exempel på kvinnliga rap-artister som Vanessa Marko vill lyfta fram är Nicki Minaj, Angel Haze, Iggy Azalea, Foxy Brown och Azealia Banks.

– Men utöver dessa artister finns det otroligt många mellanstora artister som aldrig heller blir bokade. Det måste ändras på säger Vanessa Marko.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.