Grand Hôtel i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Musikföreningar och kulturchefer döms för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Överdådiga julmiddagar på Winterviken och årliga vårfester på Grand Hotel. Nu döms två stora musikföreningar och tre myndighetsföreträdare för att ha givit och tagit emot mutor.

Föreningen svenska tonsättare (FST) höll sin årliga julmiddag 2012 på Stockholm Waterfront Congress Centre och på Winterviken året efter. Föreningen Sveriges kompositörer och textförfattare (SKAP) höll 2012-2014 sina årliga vårfester på Grand Hotel. På tillställningarna närvarade företrädare för två olika myndigheter, Statens musikverk och Statens kulturråd.

Nu döms både FST och SKAP i hovrätten för givande av muta. Samtidigt döms tre myndighetsföreträdare, varav en av dem generaldirektören för Statens musikverk, för mutbrott.

Överstiger normal representation

Tingsrätten har tidigare bedömt att festerna fungerade som branschträffar och menade även att det har varit motiverat för myndighetspersonerna att närvara, för att ha möjlighet att följa med i vad som händer inom musikområdet.

Hovrätten däremot menar att kostnaderna för tillställningarna är orimligt höga och att värdet överstiger det som anses som normal representation och att det därför inte kan ses som en naturlig del i myndighetsföreträdarnas arbete att bli bjuden på dessa.

– Jag är förvånad. Jag tycker att tingsrätten domslut var rätt. Vi kommer att överklaga den här domen och jag räknar med att de andra i försvaret kommer att göra det också, säger Henrik Hoffman, juridiskt ombud för FST.

Domen tog bland annat fasta på att Statens musikverk och kulturråd båda har i uppdrag att fördela bidrag inom kulturområdet.

Joakim Zetterstedt, ordförande i hovrätten, skriver i ett pressmeddelande.

– Det har varit fråga om myndigheter som delar ut stora bidrag till kulturlivet och föreningar och medlemmar som tar emot bidragen. I det läget har det varit olämpligt att föreningarna bjudit myndigheternas tjänstemän på dyrbara middagstillställningar.

De tilltalade döms för böter och de två föreningarna åläggs företagsbot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.