Jytte Guteland (S), Alfons Karabuda och Mattias Bjärnemalm, piratpartist. Foto: TT/Privat

Internetdöden eller en seger för kulturarbetare?

Uppdaterad
Publicerad

Åsikterna går minst sagt isär om Europaparlamentets ”ja” till att avgiftsbelägga länkar och införa filter som fångar upp upphovsskyddat material. ”Katastrof” menar nätpolitiskt sakkunnig piratpartist. ”En stor seger”, tycker företrädare för svenska musiker.

Trots att det innan omröstningen rådde oenighet bland de svenska EU-parlamentarikerna har de flesta – KD, M, SD, V, L, MP och C – röstat nej. Flera har uttryckt kritik mot förslaget i sin nuvarande form, framför allt mot att införa ett filter på stora internetplattformar för att fånga upp brott mot upphovsrättten.

Socialdemokraterna och Fi röstade ja. Jytte Guteland (S) säger att hon gärna hade fått igenom några ändringsförslag, men röstade ja i alla fall.

– Vi vill vara säkra på att inte förhindra yttrandefriheten på internet. Samtidigt så har vi lagt stor möda på vilka artiklar som ger upphovsrättshavare bättre möjligheter, så det finns också delar av det här direktivet som vi är nöjda med, säger hon.

”Just nu gör teknikföretagen/digitala plattformarna stora vinster när kulturskapares verk används och sprids online och kulturskaparna själva får ibland ingen ersättning alls för sitt arbete”, skriver Soraya Post (FI) i ett uttalande.

Många nej

Desto fler var de parlamentariker som röstade nej.

– Jag är väldigt intresserad av att skydda copyright, men jag är inte

Foto: TT

intresserad av ännu mer övervakning, säger Jasenko Selimovic (L) som röstade nej och hellre hade sett en annan teknisk lösning.

Vänsterpartiets Malin Björk röstade också nej till förslaget.

– Jag ville se en text som garanterar ett öppet internet, som värnar integriteten och samtidigt ersätter upphovsrättshavarna. Det förslag som gick igenom äventyrar den personliga integriteten och kommer inte lösa de problem det påstås lösas, säger hon.

”Katastrof”

Mattias Bjärnemalm, piratpartist och sakkunnig i nätpolitik hos gruppen De gröna i Europaparlamentet, ser dagens omröstning som ett bakslag.

– Om det här går igenom i slutänden är det en katastrof för det fria internet, säger han.

Mattias Bjärnemalm Foto: Privat

Bjärnemalm är bland annat orolig för att stora nätplattformar kommer att ta bort användares material i en allt för omfattande utsträckning av rädsla för att bli stämda.

”Otroligt glada”

Svenska upphovsrättsinnehavare är mycket nöjda. Alfons Karabuda är ordförande i SKAP (Sveriges kompositörer och textförfattare) och är positiv till omröstningens utfall.

Alfons Karabuda, Skap Foto: TT

– Vi är otroligt glada över att upphovsmännen har givits möjlighet att bli en starkare del i den musikaliska näringskedjan. Det är väl självklart att också Google och Youtube ska betala en liten del av sin stora vinst, till dem som gör innehållet, som företagen bygger sin verksamhet och affärsmodell på.

Han menar även om de är glada nu, så är detta en långsiktig vinst, som kommer att förändra förutsättningarna för framtida kulturarbetare.

– Egentligen är det här den stora segern för nästa generations upphovspersoner, det är nästa generations lyssnare och läsare som kommer att få ta del av vad det här lagförslaget och direktivet nu kommer att ge.

”Betalt för vårt arbete”

Även Jonas Nordling, ordförande för Svenska Journalistförbundet, är positiv till att parlamentet röstat ja. Det nya direktivet gör det lättare för aktörer på nätet att ta ansvar, tror han.

– Vill man hålla en professionell journalistik vid liv så måste man se till att journalister kan leva på sitt värv. Ju fler som tjänar pengar på det vi gör utan att vi kan få ta del av de intäkterna, desto sämre blir det för den professionella journalistiken. Det här säkerställer att vi kan få betalt för vårt arbete, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.